Zicala românească „face bani din piatră seacă” se potrivește de minune unui american, Gary Ross Dahl, care a murit, în anul 2015, la vârsta de 78 de ani. Acesta s-a făcut remarcat prin invenția „Pet Rock”, o „jucărie” care, în anii ‘70, a făcut vâlvă nu doar în America, ci și în alte părți ale globului. Practic, Dahl a fost genial deoarece a reuşit să vândă pietre ca să-şi câştige existenţa. Mai mult, a făcut milioane de dolari din vânzarea de pietre pe post de… animale de companie.

Dahl și-a început cariera ca om de publicitate, după care a devenit antreprenor. Cum avea deja experiență în a-i convinge pe ceilalți să îi cumpere produsele, nu i-a fost deloc greu să își promoveze noua găselniță: animalele de companie sub formă de…pietre!

Ideea i-a venit atunci când era într-un bar din Los Gatos, California, când a auzit că oamenii se plângeau cât de greu este să creşti un animal de companie. El a spus că nu are probleme cu animalul lui de companie, o piatră. Răspunsul lui a fost bine primit şi s-a gândit să pornească un business. A găsit doi investitori, a găsit un furnizor de pietre şi s-a pus pe treabă.

Dahl a cumpărat o piatră cu un penny şi, ambalate frumos, le-a vândut mult mai scump. A încercat mai multe variante până când a ales designul final – o cutie de carton ce poate fi cărată uşor şi care este prevăzută şi cu găuri pentru ca piatra să poată „respira”. Ca să fie totul impecabil, Dahl a adăugat un manual de utilizare cu instrucţiuni precum: „dacă scoateţi piatra din cutie şi pare agitată atunci plasaţi-o pe un ziar”.

Mai mult, în „manualul de utilizare”, Gary Dahl își lăuda „animalele de companie”  sunt lăudate că știu să facă și tot soiul de giumbușlucuri, totul pentru doar…patru dolari!

(Jurnal)