Deși Ministerul de Externe a emis o atenționare de călătorie în Bulgaria, pentru următoarea perioadă, din cauza așteptatelor căderi masive de zăpadă și a furtunilor puternice, totuși sunt giurgiuveni care își doresc să meargă în orașul de peste Dunăre, Ruse, pentru cumpărături sau pentru câteva ore de relaxare.

Pentru aceștia, ne-am interesat la corespondentul nostru bulgar, Simeon Trifonov, care ne-a pus la dispoziție următoarele informații: până pe data de 31 ianuarie, toate restaurantele, barurile și cafenelele din Ruse sunt închise. În schimb, magazinele sunt deschise, dar cu prețuri, în cele mai multe situații, mult superioare celor practicate în România.

„Hainele pentru copii, o parte a alimentelor (ulei, banalul păstârnac, sfecla roșie) dar și cafeaua au prețuri mult mai mari în magazinele noastre decât cele practicate în magazinele giurgiuvene. Dacă în perioada de imediat de după 1989 giurgiuvenii veneau la noi pentru cumpărături, acum se pare că sensul de circulație s-a schimbat”, ne mai preciza corespondentul nostru bulgar.

În ceea ce privește avertizarea Ministerului de Externe Român, Simeon Trifonov a precizat că, la data documentării noastre (marți, 12 ianuarie), în Ruse nu ninge, sunt doar precipitații (ploaie și, temporar, lapoviță), iar punctul de trecere al frontierei româno-bulgare de la Giurgiu/Ruse este deschis. În schimb, dacă cineva dorește să iasă din județul Ruse, către Varna, Stara Planina sau Veliko Târnovo, situația se schimbă: ninge și circulația se desfășoară în condiții de iarnă. Deocamdată, drumurile respective nu sunt închise, a mai transmis corespondentul „Jurnal giurgiuvean” în Bulgaria, Simeon Trifonov.

(Jurnal)