VOT - PARLAMENT - CROITORUIndemnizaţiile unora dintre parlamentarii pensionari ajung şi la şi şase mii de lei lunar. Din ’90 până în prezent, şi-au exercitat mandatul aproximativ 3.400 de parlamentari, mulţi dintre ei cu mai multe mandate. Astfel, e aşteptat ca numărul beneficiarilor de pensii speciale să crească după alegerile de duminică. Numai la Camera Deputaţilor au fost aprobate 425 de cereri, din totalul de 462 de solicitări.

 La Senat, până la data de 25 noiembrie, au fost contabilizate 200 astfel de solicitări. 192 dintre foştii senatorii primesc deja această pensie specială. Peste 600 de pensionari parlamentari: Camera Deputaţilor – 425; Senat – 192 – Total – 617

Potrivit legii, „cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a trei mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată”. Veniturile deputaţilor şi senatorilor în baza cărora au fost calculate aceste pensii speciale, au crescut, de la 1 ianuarie 2016, cu 10%. Aşa s-a ajuns ca 40 dintre foştii deputaţi să fie recompensaţi lunar cu pensii speciale mai mari decât indemnizaţia medie netă a parlamentarilor în exerciţiu de 5.500 de lei. În total, foştii deputaţi primesc lunar pensii de aproape 1,2 milioane de lei lunar, în timp ce pentru cei 200 de foşti senatori se cheltuie aproximativ jumătate din această sumă. Cel puţin 40 de aleşi din actuala legislatură s-ar putea califica pentru această pensie, dacă nu vor câştiga un nou mandat de parlamentar. La toţi aceştia se vor adăuga cei ce vor ieşi la pensie de acum încolo.  Cu o singură precizare: Nu vor primi pensie specială cei care au fost condamnaţi definitiv pentru luare sau dare de mită şi trafic de influenţă, fapte săvârşite în calitate de parlamentar. În această situaţie nu ne rămâne decât să mizăm pe DNA!

(Jurnal)