impact-bugetuldestatpierdeanual7
Pierdem miliarde de lei în fiecare an din cauza produselor de contrabandă. Mai grav, mărfurile falsificate ne pot pune în pericol chiar viaţa. Ele ajung în România pentru că, deseori, controlul la frontieră e doar o formalitate. O spune clar un raport european care ne plasează în fruntea clasamentului ţărilor afectate de acest flagel.

Aproape 30 de mii de şomeri din România ar putea avea, de mâine, un loc de muncă. Cu o condiţie însă: autorităţile să reuşească să stârpească contrabanda. E un flagel care ne costă peste 3,6 miliarde de lei în fiecare an. O arată clar datele Oficiului European pentru Proprietate Intelectuală. Multe din jucăriile, cosmeticele dar şi, mai grav, medicamentele din România sunt la negru. Nu s-ar fi ajuns aici, susţin oficialii europeni, dacă am fi ştiut să facem eficient controale la frontiere. Datele prezentate în raportul Oficiului European nu sunt însă pe placul industriei medicamentelor care contestă cifrele prezentate. Nici vorbă să avem atât de multe medicamente vândute la negru.

În industria vinului însă, contrabanda loveşte puternic. Iar datele sunt alarmante: două treimi din vinul care se bea în România nu este trecut printr-un sistem organizat de comerţ.

La nivelul Uniunii Europeane autorii studiului susţin că se pierd 212 miliarde de lei anual din cauza prezenţei pe piaţă a produselor falsificate. În fiecare an, alte 156 de miliarde lei din economia Uniunii Europene se pierd din cauza efectelor indirecte ale contrafacerii şi ale pirateriei din aceste sectoare.

Zona de frontieră  de la Giurgiu este una din porţile de intrare şi ieşire a contrabandiştilor şi totodată un loc prin care aceştia încearcă să introducă produse specifice contrabandei…

  Jurnal