Moda se schimba atât de des , încât uneori este foarte greu să ții pasul. Atunci când ai impresia că ai descoperit, în sfârșit ce este în trend, constați că deja e trecut și a apărut ceva nou. Cu toate că, de obicei, femeile sunt cele care pun mai mult accentul pe modă, în ultimii ani și bărbații au început să acorde o mare importanță acestui aspect, astfel că stilul vestimentar masculin a dezvoltat mari schimbări.

Cu toate că, cel puțin în teorie, bărbații detestă cumpărăturile, știm cu toții câte ore petrec în alegerea unui obiect vestimentar care să le fie pe plac. În timp ce femeile adoră să colinde ore întregi în magazine, datorită dezvoltării online-ului, shopping-ul a devenit din corvoadă o plăcere și pentru bărbați, care folosind gadget-urile preferate, aleg cu ușurință o noua garderobă.

Deși stilul bărbaților a continuat să evolueze de la an la an, un lucru este cert – tendințele vin și pleacă. Ceea ce rareori se schimbă este stilul clasic, astfel că, deși din 1930 și până în prezent, costumul a fost stilizat și adaptat , el ca piesă vestimentară s-a purtat în mod constant.
Îmbrăcămintea de calitate este atemporală, de aceea este mai important să pliezi tendințele pe o bază clasică dominată de stilul personal, decât să urmărești trendurile care se dovedesc a fi trecătoare.Baza clasică despre care aminteam este unul dintre cele mai importante elemente ale unei garderobe masculine, și anume costumul.
Nașterea costumului modern a avut loc în secolul XIX și la vremea aceea, era alcătuit din 3 piese:

  • pantaloni

  • vestă

  • sacou

Costumele pe care le cunoaștem astăzi, au fost inventate de Beau Brummell, absolvent al colegiului elitist englez Eton. Sub influența lui, versiunea modernă a costumului însoțit de cravată (apărută în Croația) a devenit din ce în ce mai popular, și reprezenta apartenența la înalta societate a vremii.

De-a lungul timpului, deși fără mari modificări, au intervenit anumite schimbări în tăietură costumului, astfel încât ,astăzi putem identifica 3 tipuri:

  1. costumul britanic

  2. costumul italian

  3. costumul american

Caracteristicile fiecărui tip de costum

  1. Costumul englezesc este celebru pentru simplitate. Brumell a pus bazele costumului eliminând excesul de ornamentație și volum în bărbați, înlocuind mătasea brodată, perucile, pantofi înalți și culorile strălucitoare, cu simplitatea sobră a unei blănuri de culoare albastru închis,și a pantalonilor negri. Tăieturile curate și liniile simple sunt și în ziua de astăzi, principalele caracteristici ale costumului de inspirație englezească.

  1. Italienii nu se simțeau confortabil în tăietura rigidă și structurată creată de englezi astfel că au creat noi linii. Unul dintre cei care s-a impus în stilul costumului italian este Giorgio Armani. Costumul Italian se axează pe lejeritate, și spre deosebire de țesăturile abundente ale celui britanic, conturează fin linia corpului. Cei mai populari pantaloni pentru bărbați sunt și în zilele noastre, pantalonii costumului Italian cu talie conică. În general, acest tip de costum funcționează cel mai bine pentru o persoană subțire și atletică.

  1. Costumul american este puternic influențat de tehnica de construcție industrială rapidă. Pantalonii sunt tăiați complet , fără pliuri care să consume o cantitate semnificativă de țesături în producția pe scară largă. Companii precum Brooks Brothers, considerată unul dintre pionierii costumului american, l-au reinventat în anii `20 pentru a-l face potrivit pentru producția în masă.

Toate aceste informații te pot ajuta în identificarea costumului perfect. Nu este musai să optezi pentru un stil anume, ci poți combina elemente din fiecare influența astfel încât să porți costumul pliat pe tipul tău de personalitate.