48_big Guvernul României şi-a propus să transforme fostele fabrici abandonate total sau parţial, inclusiv căile ferate uzinale şi fostele unităţi militare din peste 150 de oraşe din ţară în cartiere de locuinţe şi spaţii publice, potrivit Strategiei de Dezvoltare Teritorială ce urmează a fi aprobată până la finalul lunii iulie.

 Există o populaţie tânără, cu venituri relativ scăzute, care nu pot accesa o locuinţă, precum şi populaţie dezavantajată cu o participare scăzută pe piaţa muncii“, se arată în proiectul elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Potrivit documentului, creşterea urbanizării reprezintă una dintre principalele direcţii de acţiune ale Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României, ce urmează a fi implementată în următorii 20 de ani. În această idee, strategia propune repartizarea de loturi de teren pentru construcţia de locuinţe proprietate personală în mediul urban.

O altă direcţie de acţiune a Ministerului este construcţia de locuinţe pentru tineri destinate închirierii în mediul urban, cu precădere în oraşele cu peste 20.000 de locuitori, şi de locuinţe prin credit ipotecar în mediul urban, cu precădere în oraşele de peste 50.000 de locuitori. În plus, Guvernul vrea reabilitarea, modernizarea şi reconversia clădirilor abandonate din mediul urban, în vederea instalării de servicii publice (culturale, sociale, educaţionale, administrative). În lista oraşelor vizate de reconversia fabricilor abandonate în cartiere de locuinţe: se află evident și  Giurgiu.

(Jurnal)

 

2 COMENTARII