medici-dezinfectantDupă ce medicii au ameninţat că de la 1 august vor renunţa la gărzi, întrucât nu s-au înţeleses în negocierile cu Ministerul Sănătăţii, iată că a urmat o nouă rundă de discuţii în care s-a stabilit ca gărzile suplimentare  să conteze ca vechime în muncă, conform declaraţiei ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat la rândul său că Ordinul 870, care reglementează timpul de lucru şi gărzile, va ajunge luni 2 august, într-o formă nouă la sindicate.  Este reglementat la 25 până la 75% pentru gărzile în timpul săptămânii, respectiv, de 50 până la 100% pentru gărzile din weekend. În momentul acesta, peste jumătate din personalul medical este în jumătatea de jos a acestor intervale. Urmărim să reglementăm acest lucru într-un mod adecvat, care să ţină cont de ocuparea medicilor în cadrul acelor gărzi, a mai precizat ministrul, potrivit sursei citate. Medicii cer ca după o gardă de 24 de ore să aibă o zi liberă şi să nu stea în continuare la un program de 8 ore, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă, după cum ne declara recent managerul Spitalului Judeţean Giurgiu, dr. Elena Dinu.

Medicii mai solicită sporuri de noapte, pentru condiţiile de muncă şi pentru gărzile suplimentare între 25-75% şi de  asemenea, ei vor modificarea Ordinului 870/2004 care reglementează programul gărzilor, astfel încât ele să fie considerate ore suplimentare şi să fie recunoscute ca vechime în muncă.

Jurnal