Sporurile şi bonusurile bugetarilor ar putea să dispară. Angajații la stat vor fi plătiți în funcție de performanța la locul de muncă!

1
874

Sectorul bugetar este astăzi, pentru cei mai mulți dintre români, lozul căștigător. Asta pentru că de cele mai multe ori angajații sunt mediocri, blazați, neexistând niciun criteriu de peformanță la momentul angajării lor, deși atât instituțiile statului cât si societățile subordonate acestora sunt adevărate mecanisme de cheltuit banii inutil.

Propunerea de a exista un raport real între performantele profesionale, munca depusă de angajați  si renumerația primită este de salutat. Dar ne este teamă că și această minune va ține doar 3 zile, așa cum s-a întâmplat mai întotdeauna la noi.

Este știut că în România un salariat competent, muncește pentru alți trei paraziți, căpușe angajate pe criterii de nepotism, în contextul unor relații politice sau relații de cumetrie.

Dar iată că Executivul dorește să facă modificări majore privind salariile din România. Astfel, fiecare angajat la stat va câştiga în funcţie de cât de performant e la locul de muncă. În acest context zecile de sporuri şi bonusuri ale bugetarilor ar putea să dispară!

La acest moment, la instituțiile de stat, există peste 50 de tipuri de sporuri. De la cel pentru condiţii grele de muncă sau suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informaţiilor clasificate sau pentru păstrarea confidenţialităţii, spor de ”antenă” sau de stres profesional…

Aşa că nu-i de mirare că bugetarii ajung să aibă salarii cu 50% mai mari, ba chiar duble în raport cu angajaţii din mediul privat.

Conform noii propuneri, veniturile angajaţilor de la stat vor fi compuse dintr-o componentă fixă şi una variabilă.

Practic, fiecare bugetar va fi plătit în funcţie de cât de performant este la locul de muncă. Este adevărat că cetățenii privesc cu sceptiism această promisiune, care a mai fost făcută și în trecut, dar care nu s-a materializat în niciun fel. Sunt voci însă care spun că sacul Bugetului de stat e gol și că trebuie luată urgent, o măsură radicală, chiar dacă ea pare antipopulară.

Acum nu ne rămâne decât să trăim și s-o vedem și pe asta!

(Jurnal)