Spitalele, medicii și persoanele fizice din UE vor fi scutite temporar de la plata TVA în cazul achiziționării de vaccinuri anti-Covid și kituri de testare pentru depistarea SARS-CoV-2, anunță un comunicat al CE.

Facilitatea este valabilă până la sfârșitul anului 2022, dacă propunerea executivului comunitar privind noile reglementări referitoare la cotele de TVA nu va fi adoptată înainte.

Scutirea a fost deja adoptată în unanimitate de statele membre.

”Acordul de azi (n.r. 7 decembrie) va contribui la asigurarea faptului că vaccinurile împotriva coronavirusului pot fi achiziționate fără TVA în întreaga UE. Îi felicit pe toți cei implicați pentru adoptarea extrem de rapidă a noilor norme, care vor contribui la ieftinirea atât a vaccinurilor, cât și a kiturilor de testare. Introducerea cu succes a acestor vaccinuri este esențială pentru ca Europa să depășească această pandemie: aceasta va fi prioritatea numărul unu pentru lunile următoare”, a precizat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, citat în comunicatul CE.

În momentul de față, statele membre pot reduce cotele de TVA pentru vânzările de vaccinuri, dar nu pot aplica o cotă zero, în timp ce kiturile de testare nu pot beneficia de cote reduse.

În temeiul directivei modificate, statele membre vor putea aplica fie cote reduse, fie cote zero, dacă doresc acest lucru.

(Jurnal)