Specialiștii ne arată care sunt diferențele dintre cele 3 vaccinuri intrate în țară. De ce nu trebuie să ne îngrijoreze reacțiile secundare…

0
357

Dilema eficacității vaccinurilor continuă să frământe populația. În ultima vreme vaccinul contra COVID-19, AstraZeneca a produs o sumedenie de comentarii, mai alesîn mediul online, fiind considerat mai puțin eficient…  Concret, vaccinarea cu AstraZeneca a produs mai multe reacții adverse decât celelalte două…

Care sunt diferențele dintre cele două vaccinuri? De ce AstraZeneca generează mai multe reacții adverse? Specialiștii încearcă să răspundă la aceste întrebări…

Cel solicitat să ne răspundă la dilema această este chiar giurgiuveanul nostru, dr.  Radu Țincu medic la secția de ATI a Spitalului Floreasca ce a oferit câteva informații în acest sens celor de la  Ziare.com.

Care sunt diferențele reacțiilor adverse, între cele 3 vaccinuri?

Vaccinarea cu AstraZeneca în România, a înregistrat mai multe reacții adverse, comparativ cu cele fabricate de Moderna și Pfizer. În sprijinul acestei constatări, a faptului că există diferențe ale reacțiilor adverse, stau cifrele statistice. Astfel, până duminică, 7 martie, în România au fost administrate:

  • 1.530.463 de doze Pfizer, cu 3.113 reacții adverse
  • 109.029 de doze Moderna, cu 243 de reacții adverse
  • 187.294 de doze AstraZeneca, cu 1.956 de reacții adverse

Specialiștii spun că reacțiile adverse nu sunt mai severe decât cele apărute în urmă administrării celorlalte seruri (durere la locul injectării, dureri articulare, febră etc), considerate reacții post-vaccinare.

„(…) Dacă te-ai vaccinat cu Pfizer și te-a durut puțin capul, nu raportezi, zici că e normal, că o să îți treacă până mâine. În cazul AstraZeneca, oamenii tind să raporteze mai mult pentru că e o controversă artificială în jurul lui”, explică Răzvan Cherecheș, expert în politici de sănătate.

Radu Țincu consideră, de asemenea, că nu există motive de îngrijorare și că orice vaccin creează o reacție imunologică, urmat de dezvoltarea unor simptome.

„În prima fază vom avea contactul, în care organismul nostru identifica această proteină de suprafață și începe, undeva din a opta, a zecea zi, să producă anticorpi. La momentul rapelului organismul deja are anticorpi împotriva proteinei de suprafață și se comportă ca și cum a recunoscut intrusul, sau proteină străină care este în interiorul organismului nostru, de aceea după a doua doză sunt mai frecvente simptomele”, a explicat medicul. Reacțiile sunt minore, neavând nevoie de intervenția medicilor, dispărând de la sine.

(Jurnal)