Spaţiul public din faţa Ateneului Român va primi denumirea de „Grădina Mariana Nicolesco”, potrivit unei hotărâri aprobate, marţi, de Consiliul General al Capitalei.
Conform raportului de specialitate, propunerea a venit din partea criticului şi istoricului de artă Radu Varia, soţul sopranei Mariana Nicolesco.
Puțini cunosc faptul că marea solistă de operă, s-a născut în comuna Găujani, județul Giurgiu, la data de 28 noiembrie, 1948 .
Din păcate județul Giurgiu nu își onorează decât rareori personalitățile, nici atunci când sunt în viață și nici post mortem.
Dovada vie a acestui lucru, este momentul penibil când autoritățile au alcătuit o listă a personalităților giurgiuvene, pe care apăreau personaje ce poate ar fi trebuit să se mai nască de cel puțin 3-4 ori pentru a deveni niște personaane notabile.
Întorcându-ne la adevăratele valori ale județului nostru, trebuie să amintim că Mariana Nicolesco a cântat pe cele mai renumite scene ale lumii, începând cu ”Teatro alla Scala” din Milano, unde a debutat în premiera mondială a operei ”Le Vera Storia” de Luciano Berio (1982), apărând apoi în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri şi concerte, ca şi la Metropolitan Opera din New York cu ”La Traviata” de Verdi (1978).
În anul 1991, distinsa Doamnă a muzicii de operă – supranumită ba Regina della Scala, ba Regina del Belcanto sau Diva Divina – a primit titlul de cetăţean de onoare al orașului Bucureşti, fiind prima personalitate recompensată cu această distincţie.
La invitația papei Ioan Paul al II-lea, cu ocazia primului concert de Crăciun în Vatican (1993), transmis în Mondovisione, Mariana Nicolesco, marcată permanent de spiritul folclorului românesc, a cântat vechi colinde românești.
Soprana, plecată de pe meleaguri vlășcene, a murit la vârsta de 73 de ani (data de 14 octombrie 2022), la Bucureşti.
(Jurnal)