Câți câini comunitari sunt găzduiți astăzi în adăpostul de la Giurgiu, cât îi costă pe giurgiuveni întreținerea lor și care sunt măsurile menite strângerii lor din stradă…?

0
479
FOTO: Adăpostul de câini fără stăpân de la Giurgiu a devenit de multă vreme neîncăpător…

– Interviu cu Directorul Societății Giurgiu Servicii Locale – gestionar al Padocului de câini comunitari Giurgiu

Câinii comunitari în Municipiul Giurgiu au fost și au rămas încă o problemă ce pare că nu are rezolvare, deși numărul acestora pare să se fi diminuat în ultimii ani datorită eforturilor administrației locale, ce uneori însă se simte depășită de situație.

Totodată nu putem să ne cantonăm în nepăsare în timp ce mass media au semnalat de curând, în țară, un val de cazuri de agresivitate din partea câinilor fără stăpân, ce s-au încheiat uneori dramatic, chiar cu decesul victimelor.

În același timp nu se poate trece peste realitatea că adăpostul situat în Municipiu este de multă vreme suprapopulat, nemaifăcând față în ceea ce privește găzduirea, tratarea și hrănirea patrupedelor.

În acest context, recent am solicitat un interviu directorului GSL Giurgiu, Duca Marius, societatea ce se ocupă pe plan local cu administrarea padocului de câini fără stăpân, ce a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări al căror răspuns suntem convinși că îi va satisface și pe giurgiuvenii ce ne-au tot sunat la redacție cerându-ne să aflăm dacă există vreun plan de măsuri care să pună capăt acestei situații.

Reporter: Care este numărul de câini pe care îl aveți în Adăpostul de la Giurgiu, la acest moment. domnule director?

Duca Marius: Numărul de câini prezent în adăpostul Municipiului este fluctuant, în funcție de numărul căutărilor effectuate și în funcție de numărul adopțiilor efectuate… Concret, la acest moment în adăpost sunt 650 de câini…

Rep: Am înțeles că aveți un deficit de hingheri…Este adevărat? Dacă răspunsul este afirmativ, am dori să știm care sunt cauzele?

D.M: În prezent am reușit. după o perioada destul de lungă de timp și de dificilă, să completăm toată organigrama adăpostului. Mai avem vacant un post de prinzător ( hingher). După o perioadă îndelungată am reușit să aducem în cadrul adăpostului un prinzător cu permis de port armă care va facilita foarte mult munca prinzătorilor și sperăm sa reușim astfel să diminuăm cât mai mult numărul câini aflați pe domeniul public care pot crea probleme locuitorilor Municipiului Giurgiu.

Rep: Sunteti sprijiniți de către ONG-uri în gestionarea câinilor fără stăpân, așa cum se întâmplă peste tot în țară și în lume?

D.M: Da… Suntem sprijiniți de ONG-uri și în mod special în procesul de adopții. De asemenea, întrucât acestea organizează în mod constant campanii de sterilizare gratuită, care ajută la stoparea înmulțirii necontrolate, se poate considera că ele ne oferă un sprijin important în prevenirea abandonului câinilor pe domeniul public, respectiv la diminuarea numărului de câini comunitari.

Rep: Câți câini ați eutanasiat în anul 2022, domnule director?

D.M: Zero…!! Nu ăsta este scopul nostru, de fapt…

Rep: Cât îi costă pe giurgiuveni Adăpostul, incluzând hrana, serviciile medicale, întreținerea adăpostului, plata salariaților acestuia?

D.M: Cheltuielile lunare cu adăpostul public se ridică astăzi la aproximativ 130 -150.000 lei! E mult, e puțin? Vă las pe dumneavoastră și pe cetățeni să se pronunțe…

Rep: Câți câini din Adăpost sunt sterlizați și vaccinați, la ora la care stăm de vorbă cu dvs.?

D.M: Cam 95 %… diferența de 5 % reprezintă câini nou intrați în adăpost, care se află la acest moment în tratament…

Rep: Am dori să aflăm dacă există o relație cu reprezentantul Poliției Animalelor pe plan local, ce fel de campanii derulați împreună și în ce fel vă sprijină această instituție?

D.M: Se păstrează o legătura permanent cu reprezentantul Poliției Animalelor, instituția reacționând de fiecare dată la solicitările adăpostului, în limita posibilității timpului pe care îl au la dispoziție. Coordonatorul adăpostului a participat activ, și va participa, împreună cu Poliția Animaleor, în Campania derulată de Consiiul Județean Giurgiu, ce are ca scop verificarea deținătorilor de câini, în vederea microcipării și sterilizării. La ultimele noastre verificări am constatat că peste 80% nu erau sterilizați – câini cu proprietar.

Rep: Aveți vreo strategie, vreun plan de măsuri pentru reducerea numărului de câini fără stăpân, de pe străzile Municipiului?

D.M: Evident că avem…Ca strategii de reducere a numărului de câini fără stăpân aș menționa :
– capturarea câinilor de pe domeniul public și ulterior promovarea acestora pentru a fi adoptați;
– desfășurarea de campanii de conștientizare a obligațiilor deținătorilor de animale;
– implicarea în campaniile de sterilizare gratuită;
– colaborarea cu celelalte instituții în vederea aplicării sancțiunilor, atunci când este cazul…Și sunt doar câteva, ce le considerăm cele mai importante.

Rep: Aveți identificate în Giurgiu, zone de risc, unde câinii se găsesc într-un număr mare și totodată agresivi?

D.M: Da, zonele de la marginea orașului, care sunt zone în care se abandonează câini în mod constant și unde facem tot posibilul să găsim soluții. deoarece inclusiv procesul de capturare este extrem de dificil. Având în vedere ultimele evenimente care au dus la rezilierea contractului cu societatea Funivett, acest lucru a creat o situație foarte dificil de gestionat, deoarece adăpostul public nu a beneficiat de servicii medicale de specialitate. În aceste condiții suntem în imposibilitatea identificării câinilor fără stăpân, de pe domeniul public.

Odată cu încheierea unui nou contract cu un cabinet veterinar vă asigurăm că vom face toate eforturile de a captura câinii fără stăpân de pe domeniul public, eviând astfel orice neplăcere creată cetțțenilor Municipiului Giurgiu.

Mă folosesc de acest prilej pentru a face un apel către toți cetățenii Municipiului Giurgiu, ca în măsura posibilităților să își aducă animalele de companie la campaniile de sterilizare gratuite, subliniez: GRĂTUITE!, ce vor fi organizate în perioada următoare și astfel cu toții ne vom implica în acțiunea de diminuare a câinilor existenți pe domeniul public. În acest mod vom putea contribui la crearea unui climat civilizat, de crățenie și siguranță în Municipiul Giurgiu.

(Florian Tincu)