Partida care a încheiat ziua de luni la EURO 2020, a opus echipa Spaniei, naționalei Suediei, meci  disputat pe un teren desțelenit  (”La Cartuja Stadium”), din Sevilla, care l-a enervat la culme pe Luis Enrique, selecționerul ibericilor.

O arenă cu o capacitate de 60.000 de locuri, pe care au intrat nu mai mult de 16.000 de fani,  ținându-se cont de  măsurile luate în contextul pandemiei de coronavirus. De menționat că la ora începerii partidei, 20.00 (ora Spaniei), 22.00 ora Bucreștiului, se înregistrau 29 de grade.

Spania venea după o săptămână  grea în care doi dintre jucătorii naționalei, Sergio Busquets și Diego Llorente, fuseseră  depistați cu COVID-19. Ulterior Llorente a efectuat alte patru teste, iar toate au avut rezultat negativ, așa  că s-a alăturat lotului în timp ce Busquets  a rămas în continuare în izolare .

La rândul ei naționala Suediei nu s-a putut  baza pe vedeta sa,  Zlatan Ibrahimovic, ce nu va participa  la acest turneu final, după ce starul lui ”AC Milan” a suferit o accidentare la echipa de club, cu doar câteva săptămâni înainte de startul turneului final.

Începe partida și, conform obiceiului, ”La Furia Roja” se năpustește asupra suedezilor, excelând în posesia mingii (76% în prima repriză).

În min. 3, Ferran Torres centrează bine în careul advers, mingea este scoasă însă, cu disperare , în afara terenului de suedezul Lustig.

În min. 6  jucătorul Barcelonei, Jordi Alba, centrează periculos, în careul suedezilor , dar Danielsson intervine la timp și trimite balonul în afara terenului.

Câteva minute mai târziu căpitanul spaniolilor, Koke execută o lovitură liberă, trimite balonul în careul advers, dar Danielsson intervine salvator încă o dată.

În min.16 Dani Olmo trimite cu capul din apropierea porții, în stânga lui Robin Olsen, dar goalkeeper-ul suedez intervine salvator pentru echipa sa.

În min. 29 o nouă șansă pentru Spania prin același Koke care preia balonul în careul advers de la Olmo și șutează puternic , dar mingea trece mult peste poartă.

În min. 38 o ocazie cât roata carului pentru Spania! Jordi Alba îi pasează în careu lui Alvaro Morata, dar șutul acestuia trece puțin pe lângă poartă.

Cu câteva minute înainte de pauză vine și prima ocazie, uriașă,  a Suediei! Alexander Isak trage din interiorul careului, balonul trece de portarul Simon, dar Marcus Llorente respinge mingea care lovește bara și revine, ca la un carambol la biliard , în brațele portarului.

A doua repriză continuă în aceeași notă de dominare a ibericilor , în timp ce suedezii se apără, la un moment dat cu trei linii.

Cu un sfert de oră înainte de finalul partidei,  Luis Enrique îl înlocuiește pe Alvaro Morata cu Moreno și îl introduce în teren și pe Sarabia. Jocul pare mult mai dinamic, se înmulțesc ocaziile la poarta suedezilor, iar presiunea spaniolilor crește din ce în ce  mai mult.

Vine minutul 90 , iar de la margine se arată 6 minute de prelungire. Enrique se precipită la margine…Îi cere ceva lui Geordi Alba, care primise între timp banderola de căpitan al echipei.

Moreno se zbate dar nu-i iese nimic. Probabil că lucrurile ar fi stat cu totul altfel dacă ar fi fost trimis mai devreme în teren.  În minutul 90+5 Moreno,  lovește din careul de 6 metri mingea cu capul, însă chiar pe mijlocul porții,  iar portarul suedez respinge salvator cu piciorul , ca la handbal (că doar nu degeaba Suedia este vicecampioană mondială la acest sport).

Meciul se încheie fără ca ibericii să reușească să  scufunde în cele 96 de minute , bărcile vikingilor.  Prin acest rezultat Slovacia, ce tocmai a învins Polonia,  conduce în acest moment,  în Grupa E …

Echipele prezentate la  startul meciului:

Spania: Unai Simon – Alba, Laporte, Pau Torres, Llorente – Pedri, Rodri, Koke – Dani Olmo, Morata, Torres

Rezerve: Eric Garcia, Thiago, Azpilicueta, Llorente, Sarabia, Moreno, Robert Sanchez, Gaya, Fabian Ruiz, Oyarzabal, De Gea, Adama Traore

Antrenor: Luis Enrique

Suedia: Olsen – Augustinsson, Lindelof, Marcus Danielsson, Lustig – Forsberg, Olsson, Ekdal, Larsson – Isak, Berg

Rezerve: Bengtsson, Jansson, Claesson, Svensson, Quaison, Helander, Jordan Larsson, Jens Cajuste, Krafth, Sema, Johnsson, Nordfelt

Antrenor: Jan Olof Andersson

(Jurnal)