Sorin Cepraga – directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu: ” Prioritatea noastră, la acest început de an, este realizarea unei capacități de cogenerare…!”

0
840

                 Foto: Sorin Cepraga – Director Uzina Termoelctrică Giurgiu 

La această oră Uzina Termoelectrică Giurgiu are prins în programul de investiții, deja aprobat, ce face parte integrantă din bugetul Municipiului pe 2023, studiul de fezabilitate pentru crearea unei capacități de cogenerare cu o putere de 7 MW electrici și termici, investiție ce sperăm să o avansăm pe fondul de modernizare sau pe PNRR, dacă vor mai  rămâne bani, căci deocamdată este închis.

Fondul de modernizare de la Ministerul Energiei însă nu este încă deschis, neavând nici măcar Ghidul aprobat, dar  sperăm că va fi gata pentru  iarna lui 2004-2005, conform celei mai optimiste variante- ne spunea ing. Sorin Cepraga,  directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu, vorbindu-ne despre prioritatea sa la acest început de an.

Termenul de  punere în funcțiune ar putea fi mai devreme sau mai târziu , în funcție de cum vor evolua etapele proiectului, de cât va dura licitația, mai ales dacă vor apare între timp și contestații. Este vorba de bani mulți, între 7 și 10 milioane de euro. Așa că trebuie să o facem și pe asta.

Pentru cei mai puțin obișnuiți cu termenii de specialitate , Sorin Cepraga a explicat ce înseamnă de fapt, ”cogenerare”.

Cogenerare înseamnă producția de energie electrică, în același timp cu energia termică. Asta ar însemna costuri mai mici pentru energia termică, energie corespunzătoare celor 7 MW termici. Pentru a fi mai bine înțeles așa putea să vă  exemplific spunându-vă că în acest sistem am putea avea vara apă caldă fără probleme,  și în acest fel am mai putea creea niște venituri în plus.

Acoperind mai bine cheltuielile și împărțindu-le la numărul de abonați, vom observa că încep să crească veniturile. Dar ca să putem face acest lucru mai întâi de toate trebuie să îi determinăm pe consumatori să opteze pentru apă caldă de la noi. Iar ca să îi convingem,  nu putem decât prin presă, e clar!

Până acum am demonstrat  că la încălzirea populației nu avem probleme, n-au fost avarii și  nici altceva care să producă inconfort consumatorilor, mai avem însă de rezolvat această problemă a apei calde. Nu este o problemă majoră din punctul nostru de vedere, ci din cel al consumatorului, căci  majoritatea acestora nu mai au instalațiile în funcțiune.

Sunt foarte puține blocuri care la acest moment au apă caldă, în Municiu. Blocurile ANL în primul rând, unde am putut realiza acest lucru și câteva blocuri de apartamente, particulare, unde am realizat distribuție pe orizontală și am pus contoare atât pe apă caldă cât și pe încălzire.  Dar asta înseamnă foarte puțin din ponderea totală a orașului.

Ca sistemul să funcționeze foarte bine ne-ar mai trebui cel puțin 40% consumatori, în plus față de cei existenți în prezent.  Atât pe timp de vară cât și pe timp de iarnă.  Cu cât sunt mai mulți abonați cu atât prețul este mai mic! Aici nu se înțelege problema. Cam asta ar fi situația legată de investițiile noastre, la nivel de studii, ne-a  mai spus directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu, ing. Sorin Cepraga.

(Jurnal)