România este una dintre țările europene care au reglementat și autorizat industria de gambling și în special cazinourile online. Conform unor studii de specialitate, rata de creștere a acestei industrii este de 7%-10% în Europa de Est, cu mult peste nivelul de evoluție din Europa de Vest, care înregistrează o rată de creștere de aproximativ 4%. România, Polonia și Cehia sunt țările cu cele mai mari creșteri când vine vorba de cazinourile online.
Să nu uităm că România are o istorie lungă și bogată în această industrie, cu numeroase cazinouri stradale celebre construite în decursul a peste 100 de ani și aici amintim de Cazinoul din Constanța, Cazinoul din Sinaia, Cazinoul din Vatra Dornei și multe altele. Românii au avut și au acces la cazinouril stradale și online, inclusiv la acest site, în care pot practica jocuri de masă populare precum poker, blackjack sau ruletă, dar și vestitele păcănele.
Dincolo de subiectele controversate despre gambling, această industrie contribuie constant și consistent la bugetele locale și bugetul de stat prin taxele și impozitele plătite de operatorii de cazinouri, dar și prin miile de locuri de muncă create și prin investitorii atrași. Majoritatea dezvoltatorilor de jocuri și în special creatorii de sloturi și-au deschis birourile de dezvoltate în țara noastră și crează noi titluri cât mai atractive pentru întreaga industrie.
Cu peste 70.000 de sloturi, 12.000 de săli de jocuri și aproximativ 50.000 de angajați, piața de jocuri și cazinouri din România a depășit pragul de 1,2 miliarde de euro la sfârșitul anului 2021. Vă reamintim că industria cazinouriilor online a debutat în România în 2015 și de atunci până în prezent a crescut constant.
România are o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori, majoritatea dintre aceștia având acces la internet de mare viteză și nu se tem în a folosi tehnologia în viața cotidiană. Românii folosesc produse și servicii bazate pe internet, iar asta reprezintă un avantaj pentru industria de gambling.
Se preconizează că aproximativ 16.8 milioane de români au acces la internet, ceea ce reprezintă 88% din populația României, iar GSMA Intelligence raportează 24,71 milioane de telefone mobilă.
După cum indică tendințele, România se numără printre țările europene care acordă o atenție deosebită evoluțiilor din industria jocurilor de cazinou și asta pentru că este o industrie care aduce sume importante la bugetul de stat. În afară de asta, guvernul român caută în mod constant să revizuiască și să actualizeze legile privind jocurile și cazinourile, astfel încât să fie consecventă și compatibilă cu cerințele stabilite de Comisia Europeană.
Primii pași în legalizarea și legiferarea acestei industrii s-au făcut în 2013, iar ONJN este autoritatea care se ocupă în prezent cu verificarea, autorizarea și controlul acestei industrii. 10 ani mai târziu, România este unul dintre liderii în ceea ce privește reglementările jocurilor de noroc din lume.
Însă autoritățile încearcă să stabilească și o serie de reglementări pentru practicarea acestora într-un regim responsabil. Există chiar și o fundație care protejează jucătorii prea pasionați de gambling.
Cu o populație conectată la internet de mare viteză, dar și cu o populație școlită în alte tehnologiei, România este o țară privilegiată când vine vorba de industria de jocuri de noroc și joacă un rol important în dezvoltarea acestei industrii în Europa și la nivel global.
În concluzie, România este o țară ce a reușit să reglementeze și să controleze industria de gambling, dar în același timp pune umărul la dezvoltarea acesteia la nivel global. Este o industrie ce nu poate fi trecută cu vederea sau ignorată pentru că există de mii de ani și oamenii continuă să practice aceste jocuri pentru divertisment, dar și în speranța că vor trage lozul cel mare.