Sorin Cepraga, directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu: „Pentru viitor, Municipiul va avea trei puncte de producție ce va asigura necesarul de căldură…!”

0
437

În urmă cu ceva timp scriam despre ultimele noutăți privind activitatea Uzinei Termoelectrica Giurgiu, furnizorul de căldură al Municipiului, în sistem centralizat.  De data acesta directorul general al Uzinei, ing. Sorin Cepraga, ne-a vorbit  despre starea instalațiilor și proiectele pe care și le-a popus pentru acest an.

 Consider că sistemul de termoficare, în momentul ăsta este bun spre foarte bun , ca și parametrii  de calitate a serviciului. Dacă ar fi să vă vorbesc despre nemulțumirile noastre în toată această perioadă de pandemie, una ar fi aceea că unitățile de învățământ din Municipiu nu au funcționat în sistem normal, ci doar online, iar aceste instituții acumulau  undeva la 20% din căldura livrată de Termoelectrica. Asta a însemnat pentru noi o pierdere importantă – preciza directorul Sorin Cepraga.

Vorbindu-ne despre proiectele de viitor avute în portofoliul societății,  directorul Termoelectrica ne-a spus:

Avem câteva proiecte destul de îndrăznețe…  Una este Centrala de tranziție, să o numim așa, ce se găsește pe același amplasament cu societatea  ”Vest-Alpine”, unde avem deja  un loc rezervat  pentru așa ceva. O Centrală care dorim să alimenteze zona de Sud. Odată cu construirea  acestei centrale  vom  închide tot ce înseamnă  producție  pe acest amplasament al CET-ului… Vom elimina  din sistemul de  termoficare  conducte care acum funcționează doar pe zona de sud, cu pierderi de 50%, poate și mai mari, câteodată…

Aceste conducte  vor fi subterane,  în proporție de  85%. Vor mai rămâne doar câteva rețele supraterane,  dar modernizate  și cu izolație  foarte bună.  Pentru viitor vom avea trei puncte de producție :   Centrala de la Nord,  situată adiacent de societatea   ”Tracum”, Centrala din Cartierul  Istru  (șoseaua Sloboziei – n.red) care funcționează în acest moment  pentru zona Istru  și  Centrala în tranziție care  la momentul acesta  funcționează cu două cazane   de 2,3 Mega Wați  și cu un cazan de 11 Mega Wați pe zona ”Vest- Alpine” , urmând ca în anii viitori – asta însemnând peste 2-3 ani – urmând  să punem în aplicare întreaga  strategie…  Mă refer aici la Centrala de  Co-generare, centrală pe care putem să o facem, deși valoarea ei este destul de  mare… undeva la 5 milioane de euro, dar, atenție, doar 15%   va fi contribuția bugetului local, restul de 85% urmând a  fi acoperit din bugetul de stat. Este obiectivul meu și al inginerului șef… Ar fi o mare realizare! – ne mai spunea ing. Sorin Cepraga.

(Jurnal)