În urmă cu ceva timp scriam despre ultimele noutăți privind activitatea Uzinei Termoelectrica Giurgiu, furnizorul de căldură al Municipiului, în sistem centralizat. De data acesta directorul general al Uzinei, ing. Sorin Cepraga, ne-a vorbit despre starea instalațiilor și proiectele pe care și le-a popus pentru acest an.
Consider că sistemul de termoficare, în momentul ăsta este bun spre foarte bun , ca și parametrii de calitate a serviciului. Dacă ar fi să vă vorbesc despre nemulțumirile noastre în toată această perioadă de pandemie, una ar fi aceea că unitățile de învățământ din Municipiu nu au funcționat în sistem normal , ci doar on-line, iar aceste instituții acumulau undeva la 20 % din căldura livrată de Termoelectrica . Asta a însemnat pentru noi o pierdere importantă – preciza directorul Sorin Cepraga.
Vorbindu-ne despre proiectele de viitor avute în portofoliul societății , directorul Termoelectrica ne-a spus:
Avem câteva proiecte destul de îndrăznețe… Una este Centrala de tranziție, să o numim așa, ce se găsește pe același amplasament cu societatea ”Vest-Alpine”, unde avem deja un loc rezervat pentru așa ceva . O Centrală care dorim să alimenteze zona de Sud . Odată cu construirea acestei centrale vom închide tot ce înseamnă producție pe acest amplasament al CET-ului…Vom elimina din sistemul de termoficare conducte care acum funcționează doar pe zona de sud, cu pierderi de 50%, poate și mai mari , câteodată…
Aceste conducte vor fi subterane, în proporție de 85%. Vor mai rămâne doar câteva rețele supraterane, dar modernizate și cu izolație foarte bună. Pentru viitor vom avea trei puncte de producție : Centrala de la Nord, situată adiacent de societatea ”Tracum”, Centrala din Cartierul Istru (șoseaua Sloboziei – n.red) care funcționează în acest moment pentru zona Istru și Centrala în tranziție care la momentul acesta funcționează cu două cazane de 2,3 Mega Wați și cu un cazan de 11 Mega Wați pe zona ”Vest- Alpine” , urmând ca în anii viitori – asta însemnând peste 2-3 ani – urmând să punem în aplicare întreaga strategie… Mă refer aici la Centrala de Co-generare, centrală pe care putem să o facem, deși valoarea ei este destul de mare … undeva la 5 milioane de euro, dar , atenție, doar 15 % va fi contribuția bugetului local , restul de 85% urmând a fi acoperit din bugetul de stat. Este obiectivul meu și al inginerului șef… Ar fi o mare realizare! – ne mai spunea ing. Sorin Cepraga.
(Jurnal)