SONDAJ. 7 din 10  persoane declară că traversează o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional, reclamând că muncesc prea mult!

0
111

Conform unui sondaj eJobs România, 7 din 10  persoane au declarat că, în prezent, traversează o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional.

O treime dintre respondenți acuză că muncesc prea mult și simt că au intrat într-o zonă de  *burnout.

Un al doilea motiv este legat de faptul că nu câștigă suficient pentru cheltuielile pe care le au.

20% dintre cei chestionați nu se simt apreciați la locul de muncă, iar 13% spun că sunt afectați de diverse probleme pe care le întâmpină în viața personală.

Întrebați care sunt stările emoționale pe care le-au resimțit cel mai pregnant în ultimul an, mai mult de jumătate (53,4%), au pus pe primul loc teama că veniturile pe care le au nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri și nu vor reuși să se mai descurce din punct de vedere financiar.

37,6% s-au simțit neînțeleși de angajator, iar 32% au inclus în lista acestor stări teama de a nu-și putea găsi un job nou.

23,3% dintre respondenți menționează că și-au pierdut echilibrul emoțional.

Alte trăiri negative cu care s-au confruntat românii în ultimul an au fost îngrijorarea că ar putea să-și piardă jobul, singurătatea ori depresia.

Doi din zece spun că ultimul an fost, în general, unul bun, fără prea multe motive de îngrijorare.

Întrebați dacă au simțit nevoia de a apela la ajutor psihologic de specialitate, doar 33,5% dintre participanții la sondaj au răspuns afirmativ.

Dintre aceștia, 62,4% nu au făcut nimic în acest sens, 35% au început să meargă la terapie și au plătit din resurse proprii costurile aferente, iar 2,6% au avut parte de terapie, ca beneficiu oferit de compania pentru care lucrează.

La polul opus se află cei care refuză un loc de muncă extenuant, care să le ocupe mult timp, sunt cei care preferă să trăiască din diferite combinații.

Din discuțiile noastre cu diferite persoane, în majoritate giurgiuveni, cei mai mulți ne-au spus că preferă o muncă mai prost plătită, dar mai laxă, fără targeturi și norme de îndeplinit.

Alții preferă câștigurile ocazionale, alocând timpul pe activități recreative,  Tik-Tok-ul și programele de televiziune fiind preocupările lor de bază, zilnice…

Motiv pentru care agenții economici se plâng de tot mai puțină forță de muncă doritoare de a accepta un program de 8 ore de muncă și chiar pe cele de doar câteva ore, munci necalificate (cules fructe, legume, cărat mobilier, curățat spații în construcții etc).

Sondajul a fost realizat în perioada septembrie – octombrie 2023, pe un eșantion de 1.572 de respondenți care, la momentul completării sondajului, erau angajați.

(Jurnal)

–––––––––––––––––––––––––––––––––

  •  Burnout sau sindromul epuizării profesionale reprezintă o stare de epuizare, atât fizică cât și psihică, care apare în special la persoanele a căror profesie implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oamenii.
  • Apare tot mai frecvent în epoca modernă și conduce la scăderea performanțelor la locul de muncă, afectează relațiile cu cei din jur și calitatea vieții individului.
  •  Sindromul burnout sau de extenuare rezultă din stres cronic la muncă negestionat cu succes, având simptome precum „sentimente de epuizare a energiei sau extenuare; distanță mentală mărită față de locul de muncă sau sentimente de negativism sau cinism legate de locul de muncă; și eficacitate profesională redusă.