Mai mulți giurgiuveni au semnalat faptul că, atunci când au achitat taxa de habitat aferentă lunii februarie, aceasta le-a fost încasată pe toată luna, deși, în mod normal, ar fi trebuit să se încaseze pentru jumătate din luna februarie.

În aceste condiții, unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi ședinței ordinare a Consiliului Local din data de 28 februarie a fost punctul suplimentar care a vizat completarea Anexei nr. 11 A a HCLM nr.42 din data de 18 februarie, privind plata taxei de habitat pentru luna februarie, astfel:
I. La articolul 5 se introduc două noi alineate, respectiv 6 și 7, după cum urmează
– Alineatul 6 va avea următorul cuprins: ”Pentru luna februarie a anului 2019 persoanele fizice vor achita taxa de habitat în cuantum stabilit de 4 lei/lună/persoană/apartament, garsonieră, respectiv de 5 lei/lună/persoană/ casă de locuit, aceste sume reprezentând o reducere a tarifului lunar menționat la alineatul 1 al prezentului articol” – extras din materialul proiectului de hotărâre.
Astfel, giurgiuvenii care au plătit firmei GIREXIM pentru serviciile de salubritate pentru jumătate din luna februarie, nu vor mai fi nevoiți să plătească taxa de habitat pe întreaga lună februarie, ci doar jumătate, respectiv 4lei/ lună/ persoană/ apartament și 5 lei/ lună/ persoană/ casă de locuit.
”Este vorba despre o modificare la taxa de habitat. Codul fiscal obligă încasarea oricăror taxe pe lună întreagă. Avem taxa de gunoi care a început cu data de 15 februarie. Conform Codului Fiscal în vigoare ar fi trebuit să încasăm pe toată luna februarie, asta însemnând că giurgiuvenii trebuiau să plătească de două ori o jumătate de lună. Astfel, am găsit o formă în care reducem la jumătate pentru luna februarie, tocmai ca să se poată încasa exact cât se practică acest serviciu, iar cetățenii să nu fie văduviți cu o jumătate de lună. Este o corelare între Codul Fiscal și o situație reală pe care o avem,” a explicat la începutul ședinței primarul Nicolae Barbu.
Edilul a mai adăugat că, în situatia în care au plătit luna februarie completă și la Girexim, și la DITL, se va găsi o posibilitate de remediere.

(Jurnal)