La această dată, în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Giurgiu se află un număr de 110 medici de familie. Cu toate acestea, încă mai sunt comune în care locuitorii nu beneficiază de serviciile medicale asigurate de acest tip de medici, declara, pentru „Jurnal giurgiuvean”, Florentina Popescu, președintele CJAS Giurgiu.

„Comunele neacoperite de serviciile medicilor de familie, la nivelul județului Giurgiu, sunt Schitu (unde nu avem niciun medic, dar ai cărei locuitori sunt înscriși pe lista medicului de la Ghimpați, această situație trenând de mai mulți ani), Găujani, Gogoșari și Bulbucata, unde există medici de familie cu timp parțial (vin de două ori pe săptămână și asigură aceste servicii medicale), și Cosoba și Răsuceni, unde medici din localitățile limitrofe asigură asistența medicală”, spunea Florentina Popescu.

De asemenea, aceasta mai preciza, pentru „Jurnal giurgiuvean”, că județul nostru cel puțin se confruntă cu o situație aparte: mulți dintre medicii de familie care încă profesează sunt la pensie, dar își continuă activitatea.

Avem 20 de asemenea situații, de medici pensionari menținuți în activitate. De asemenea, mai avem situația a 20% dintre medici care, în perioada imediat următoare, sunt pensionabili, și dacă nu vor să își continue activitatea, noi nu îi putem obliga. Astfel, ne vom confrunta, în anii următori, cu o problemă acută a acestei lipse…”, mai preciza președintele Casei de Sănătate Giurgiu.

Totodată, Florentina Popescu spunea că suntem județul cu una din cele mai acute probleme în această materie. Mai mult, aceasta a ținut să precizeze, pentru „Jurnal giurgiuvean”, faptul că cei de la Colegiul Medicilor din București au decis ca, în anul 2020, să nu mai prelungească avizele de activitate pentru medicii pensionari, întrucât tinerii medici de familie din Capitală se plâng de faptul că nu reușesc să își strângă suficienți pacienți pe liste.

Cu toate acestea, nu migrează spre județele limitrofe, pentru a asigura localitățile rămase fără medic de familie. Ar avea și listele complete, și ar avea și alte facilități, dar, din nefericire, mirajul Capitalei este mult mai puternic. Nu este vorba aici de bani, pentru că sumele sunt aceleași în toată țara, dar parcă le sună altfel când spun că sunt medici în București, nu în vreo localitate de provincie…”, a încheiat Florentina Popescu.

(Jurnal)