Așa cum scriam cu doar câteva zile în urmă, angajații (circa o mie de persoane) Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu sunt în imposibilitatea de a-și încasa drepturile salariale cuvenite. De altfel, situația este departe de a se fi remediat, în curând împlinindu-se două luni de când oamenii așteaptă, degeaba, să nu mai vadă cardurile cu sold zero.

Nu mai putem în acest ritm…Deja ne gândim serios dacă nu cumva să renunțăm la serviciu aici, la Protecția Copilului, și să ne căutăm în altă parte de muncă”, declarau, sub protecția anonimatului, mai mulți angajați care lucrează în centrele rezidențiale.

De altfel, surse din DGASPC Giurgiu au precizat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, faptul că au început să se înregistreze suspendări ale contractelor de muncă, un lucru nu tocmai fericit, în condițiile în care vorbim despre cei care lucrează în centrele amintite, unde este necesară supravegherea 24 de ore din 24.

Aceleași surse spuneau că, din păcate, situația nu se va remedia foarte curând, unele voci spunând că salariile – în cel mai bun caz – vor fi achitate undeva, prin luna august.

Nici în ceea ce privește hrana asistaților (copii sau persoane adulte cu dizabilități) veștile nu sunt tocmai bune. Proviziile pe care le au cei de la DGASPC Giurgiu ar ajunge până undeva, prin data de 10 iulie, după care nu se știe ce se va întâmpla.

Conform verificărilor noastre, circa jumătate dintre direcțiile de protecția copilului din țară sunt în această situație, a imposibilității achitării drepturilor salariale angajaților lor. Culmea este că în toate aceste județe, președinții de Consilii Județene sunt din PSD. Nu am vrea să credem că sunt la mijloc lupte sau răzbunări politice, pentru că, în această situație, s-ar exemplifica cel mai bine proverbul „Când se luptă elefanții, iarba are cel mai mult de suferit”.

Din păcate, ceea ce nu înțeleg mai marii de la putere este faptul că, dacă centrele pentru persoane vârstnice sunt subvenționate în totalitate de către Consiliul Județean, copiii abandonați sau persoanele cu dizabilități sunt ale statului. Nu un președinte de consiliu județean, de orice culoare politică ar fi el, își dorește să aibă copii abandonați sau persoane cu dizabilități, astfel că nu este în totalitate obligația CJ de a suporta toate cheltuielile. Statul este cel în grija căruia se află aceste suflete nevinovate, și statul este cel care ar trebui să le asigure cele necesare. Dar, din păcate, se pare că același stat uită de existența lor, lăsându-i, de cele mai multe ori, la mila publică. Ce ar fi de făcut? Probabil că, în condițiile în care angajații pleacă pe capete din centre, se va ajunge în situația în care asistații vor rămâne nesupravegheați așa cum trebuie, și, Doamne ferește, să nu asistăm la evenimente neplăcute. Sau, probabil, se va reedita situația de acum circa zece ani când DGASPC Giurgiu s-a aflat în aceeași situație ingrată, de a nu-și putea plăti angajații. La vremea respectivă, angajații au ieșit în stradă, protestând în fața clădirii Consiliului Județean, condus, la acea vreme, de liberalul Dumitru Beianu.

(Jurnal)