Portalul UE de verificare a pașapoartelor COVID, asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor, garantând astfel autenticitatea documentelor.

De menționat că în timpul procesului de verificare nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal, după cum precizează comunicatul CE.

Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele, pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar.

Șapte state membre : Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia,  au decis să se conecteze chiar de marți , 1 iunie, la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE. Certificatul COVID a fost propus de Comisie pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară.

După cum observați, vecinii noștri, de peste Dunăre, bulgarii, ne-au luat-o din nou înainte.

Certificatul va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, certificatul va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții.

(Jurnal)