Singurul român care are performanțe în cea mai puternică organizație de kyokushin karate din lume, la acest moment, este un giurgiuvean!

0
1134

Printre iubitorii sportului giurgiuvean, dar și cunoscători de karate, numele karatistului Mocanu Cătălin nu este deloc necunoscut. Iată de ce, am căutat informații în plus despre el și am rămas impresionați de toate titlurile obținute de acesta și am încercat să obținem un scurt interviu …

L-am rugat astfel să se prezinte pe scurt, să ne vorbească despre cariera lui sportivă și despre această artă marțială extrem de complexă.

Cătălin Mocanu : „… Karate Kyokushinkai este una dintre cele mai complexe arte marțiale din lume ce pune accent nu doar pe dezvoltarea armonioasă a trupului, dar și pe dezvoltarea mentală și disciplină. Este un stil de luptă full contact extrem de eficient pentru autoapărare, destinat atât copiilor, femeilor și persoanelor mai în vârstă, dar și sportivilor de performanță.

Deci, să mă prezint… am 27 de ani și practic kyokushin karate de la vârsta de 5 ani. În prezent dețin centura neagra 3 Dan. Ca și carieră profesională, am terminat liceul ”Ion Maiorescu” din Giurgiu. Mai departe am studiat performanța sportivă la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București, finalizând și Masterul în domeniul „Educație Fizică și Sport”. 

Ca și certificări, pe lângă carnetul de antrenor de arte marțiale, m-a pasionat și domeniul Fitness, reușind astfel să obțin și certificatul de instructor de fitness.

Ca luptător am obținut multiple performanțe naționale și internaționale, ajungând în topul celor mai buni luptători din lume in 2018. Titlurile obținute sunt următoarele:

🥇Multiplu campion național pe categorii și OPEN.

🥇Dublu campion balcanic IKO

🥇Campion European WKB

🥇Campion Mondial de Tineret U21 si U23 HONKYOKUSHIN

🥈Vicecampion European KWF

🥈Vicecampion European WKB

🥈Vicecampion European KWU

🥉Bronz Campionatul European KWU

Am luptat în toate colțurile lumii și am reprezentat România cu succes peste tot, fluturând cu mândrie steagul României: Grecia, Anglia, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Germania, Polonia, Olanda, Serbia, Bosnia, Spania, Japonia și Rusia sunt țări unde am obținut performante în cariera sportivă. 

În anul 2019 am luptat în Rusia la Moscova, fiind selecționat să fac parte din echipa Europei în duelul purtat împotriva sportivilor din Rusia. 

În anul 2015 am reprezentat România la Campionatul Mondial din Japonia, Tokyo.

Ca luptător mă pot mândri cu faptul ca sunt singurul român care are performanțe în cea mai puternică organizație de kyokushin karate din lume la momentul actual, și anume KWU ( Kyokushin World Union).

În anul 2018, poate cea mai importantă performanță din cariera mea:  am obținut titlul de vicecampion european KWU! 

Tot o mândrie pentru mine este faptul ca în anul 2017 am reușit să ating o performanță extraordinară pentru România. Astfel, în urma prestațiilor excelente avute la diversele competiții la care am participat, am ajuns să fiu clasat în topul celor mai buni 20 luptători din lume la categoria mijlocie.( din câteva mii de luptători). 

Sunt printre singurii luptători din România (din toate timpurile) care a obținut performanțe internaționale în mai multe organizații diferite: WKB, KWF, IKO, KWU, HONKYOKUSHIN, IKO SOSAI, IFK și SHINKYOKUSHIN.Trebuie să menționez că majoritatea luptătorilor de top din România au performanțe doar într-o singură organizație.)

Un succes total a avut, de asemenea, meciul din 2019, din cadrul galei Dynamite Fighting Show, promoție de K1, dintre mine și multiplul campion european Eldar Ismailov. Acest meci a fost televizat în direct de PRO TV. A fost un meci extraordinar în care s-au întâlnit doi luptători de top mondial, un meci pe care vi-l recomand să-l urmăriți.”

Reporter: Vorbește-ne și despre începuturile tale? Cum ai început să practici acest sport?

„ La vârsta de 5 ani, am fost norocos să încap pe mâinile unui mare antrenor, Sensei George Rădoi, care m-a crescut într-un spirit extraordinar până la 18 ani. Mai departe, am decis să-mi continui pregătirea la București, sub îndrumarea lui Sensei Ionel Stancu, fost mare luptător la nivel internațional și în prezent, antrenor, care m-a ridicat la un nivel și mai înalt și m-a ajutat să obțin performanțele de care v-am vorbit puțin mai înainte.

Totodată, nu trebuie uitat nici faptul că nu aș fi putut realiza toate acestea fără sprijinul financiar și moral oferit de minunatul om, Sensei Florian Nicolae.”

Rep: Vorbește-ne despre Academia pe care o conduci. Cum ai hotărât să lași competițiile directe și să te dedici formării tinerilor campioni?

C.M: „Știm cu toții că performanța NU înseamnă numai sănătate, astfel că de-a lungul timpului au intervenit diferite accidentări minore, dar și  una mai mare la genunchi care m-a făcut să ,,o las mai moale” dacă nu-mi doresc să apară în viitor și complicații mai serioase.

Din acest motiv m- am decis să îmi deschid propria academie de kyokushin karate, cea care îmi poartă numele în ziua de astăzi – „CĂTĂLIN MOCANU ACADEMY”. Am descoperit astfel o noua latură care îmi place extraordinar de mult și anume – să cresc luptători sau mai bine spus CAMPIONI. De aceea și motto- ul Academiei este ,,Locul Unde Se Antrenează Campionii.”

În luna august a anului 2017 am deschis clubul si am avut o surpriză fantastică legată de numărul de sportivi dornici să practice kyokushin karate sub îndrumarea mea.”

Rep: Câți sportivi numără în prezent clubul ce- ți poartă numele?

 C.M: „În mai puțin de un an de zile am ajuns la 100 de elevi, iar acum după 3 ani și jumătate de existență, academia deține 200 de sportivi legitimați. Avem înscriși sportivi de toate vârstele de la 4 ani la 50 de ani. În octombrie 2019 am decis să mai deschidem un punct de lucru, un nou dojo, în comuna Malu. Am decis acest lucru datorită dorinței copiilor de la ,,țară” să practice sport. A fost  o decizie inspirată deoarece am găsit copii extraordinari, dornici să practice karate.

Suntem un club foarte puternic cu multiple performanțe naționale, dar mai ales internaționale. 

La momentul actual elevii mei dețin multiple titluri la nivel internațional, fiind campioni balcanici și europeni.”

Rep: Cum v-ați păstrat în formă în perioada pandemiei? Știm cu toții ce restricții au existat pentru cei ce practicau sporturi, de orice natură? 

C.M:O perioadă extrem de grea a fost în pandemie când am lucrat online timp de 3 luni. Vreau să spun că elevii au fost receptivi, fiind prezenți la toate antrenamentele din mediul online.

Un alt moment greu ne-a încercat după reluarea pregătirii, lipsa competițională afectându-ne foarte tare. 

Însă am reușit să mențin motivația vie sportivilor mei, făcându-i să înțeleagă că pregătirea continuă ne va ajuta după reluarea evenimentelor.”

Rep: Sezonul competițional a reînceput. Ce ne poți spune despre acest lucru?

C.M: „În ultima perioadă am reușit să bifăm și 2 competiții: una la Cluj și cealaltă desfășurată săptămâna trecută în Bulgaria, la Burgas. Urmează ușor, ușor revenirea la normal din punct de vedere competițional și tocmai de aceea trebuie să fim în formă.”

Rep: Ce planuri ai ca antrenor, pe viitor?

C.M: „Ca antrenor îmi doresc ca elevii mei să ajungă mai sus ca mine, să îmi depășescă performanțele. Atunci, cu siguranță, am să fiu cel mai fericit antrenor din lume. Iar pentru acest lucru, fac tot ce îmi stă în putință. ”

Rep: Care sunt  planurile pentru următoarea perioadă?

C.M: „Urmează tabăra de vară  29 iulie – 1 august de la Eforie Sud, dar și multe alte evenimente cărora le vom spune prezent…”

 Rep: Îți mulțumim pentru acest interviu și sperăm ca toți cei ce te vor urmări să- ți împărtășească măcar o parte din pasiunea ta pentru sport, dar și din dragostea și profesionalismul cu care îi îndrumi pe cei mici. OSU!

(Ana Magheru)

OSU= este spus în loc de „da” sau „am înțeles”; Pentru a confirma iscusința adversarului;  Ca măsură de respect etc…