Proiect al elevilor Colegiului Național Ion Maiorescu sprijinit de Atașatul Cultural al SUA , în România

0
841

Cu aproape o săptămână în urmă, la Colegiul Național „ Ion Maiorescu” s-a desfășurat un eveniment organizat de Denisa Gudină, lidera clubului de dezbateri Ted-Ed, alături de membrii acestuia, elevi ai programului Understand Study Achieve și alți invitați elevi ai liceului interesați de astfel de programe.

Cu această ocazie am realizat un interviu cu Denisa Gudină, lidera clubului de dezbateri Ted-Ed și vicepreședinta Consiliului Școlar al Elevilor din Colegiul Național „Ion Maiorescu”).

Reporter: Te rog să te prezinți și să ne spui cum l-ai cunoscut pe atașatul cultural al Ambasadei Statelor Unite?

Denisa Gudină: Numele meu este Gudină Denisa, am 17 ani, sunt elevă la Colegiul Național „Ion Maiorescu” și sunt fondatoarea grupului de dezbateri Ted- Ed care este primul și singur grup de acest gen din județ. Prin intermediul acestui grup l-am invitat pe domnul Willian O`Connor – atașatul cultural al SUA la București –  să participe la acest eveniment care are legătură cu grupul de dezbateri, urmând să realizăm și un schimb intercultural de informații dintre țara noastră și America.

Rep: De la ce a plecat proiectul de astăzi?

D.G: Proiectul de astăzi a plecat de la inițiativa noastră Ted- Ed. Luna viitoare vom organiza un eveniment unde vom susține discursuri de genul celor de la Ted Talk. Atașatul cultural  al SUA a auzit despre proiectul noastru și s-a arătat foarte interesat și dornic să ne fie alături. Astăzi  (19 iunie – n.n.) am vorbit despre club, despre ce am făcut până la acest moment, dar și ce urmează să facem în viitor. În a doua parte a întâlnirii vom discuta despre zilele naționale ale celor două țări, în special despre ziua Statelor Unite ale Americii – 4 iulie.

Rep: Te rog să ne spui câți elevi participă la acest proiect?  Am văzut că sunt elevi  de la clasele mai mari, dar și mai mici…

D.G: Invitații de astăzi sunt colegii mei atât din colegiu, cât și din liceu. Restul participanților fac parte dintr-un proiect pe care doamna Claudia Bădărău l-a coordonat și finalizat, un proiect în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite – Understand Study Achieve.

Rep: Cu alte cuvinte, oricine este dornic, se poate înscrie în acest grup?

D.G: Da, oricine se poate înscrie, dorința de a cunoaște și de a socializa fiind criteriile necesare participării.

Rep: Veți încerca în viitor să interferați cu elevii din State?

D.G: Da, cred că ar fi foarte interesant să putem creea un astfel de proiect. La acest proiect sunt foarte mulți cei interesați să cunoască cât mai multe despre elevii de dincolo de ocean, iar o experiență directă cu elevii, ar fi ceva mult mai personal. Astăzi, domnul O`Connor a venit împreună cu cei doi copii ai dumnealui, iar aceștia au fost pur și simplu asaltați de întrebări din partea noastră.

 Rep: Ați ajuns să vorbiți despre diferențele dintre sistemul de învățământ american și cel românesc?

DG: Chiar acest lucru urma să discutăm…curiozitatea este foarte mare. Chiar și în pauze se vorbea despre programa diferită și activitățile extracuriculare pe care aceștia le au comparativ cu noi.

Rep: Sunt copii dintre voi testați să urmeze o facultate în străinătate sau să rămână acolo după absolvire? Tu ești la sfârșitul clasei a XI-a. Te tentează acest lucru?

D.G: Eu mă pregătesc pentru Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Am vrut personal să plec să studiez în străinătate, dar am renunțat la această idee. După ce voi termina însă am planuri mari, ori să merg în State, ori în orice altă țară pentru studiile post universitare. Am colegi însă care vor să aplice pentru diverse burse în străinătate.

Rep: Îți mulțumesc pentru răspunsurile date și îți urez succes în tot ceea ce faci.

D.G: Vă mulțumesc!

(Ana Magheru)