FOTO: Colegii polțistului ucis , aprinzând o lumânare la locul consumării tragediei…
Poliţiştii de patrulă sunt cei mai expuşi riscului de a fi agresaţi. Iar statul nu le pune la dispoziţie decât un spray paralizant. O soluţie există, dar nu se aplică. Ba mai mult de atât dacă folosesc armamentul din dotare s-ar putea să ajungă în pușcărie. Căci infractorii au întotdeauna bani ca să-și găsească un avocat bun care să-i scape…
Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Conform Legii 218 din 2002, printre obligaţii şi dotări se numără şi bastoane cu electroşoc, care ar fi foarte eficiente. La poliţiştii de pe stradă nu li s-au dat, nu au fost achiziţionate.
Unii dintre poliţişti au pistol în dotare, dar preferă să nu îl folosească nici când sunt în pericol.Din momentul în care poliţistul foloseşte armamentul, e considerat ca orice alt infractor. Audieri, trebuie să dai explicaţii. Momentul operativ de 2-3 secunde când trebuie să decizi e judecat luni de zile de o instanţă. Şi în cazul colegului din Suceava, când agresorul se apropia cu cuţitul, l-ar fi împuşcat, ar fi fost primul condamnat pentru că a agresat un dezaxat sau un bolnav psihic.
După tragedia asasinat , Carmen Dan, ministrul de Interne vrea acum să reformeze sistemul. Oare trebuia să moară un om pentru asta? Și acum, ca de fiecare dată, la noi în România voința politică este determinată doar în urma câte unei tragedii. Așa cum multe alte măsuri au fost dispuse în această țară, doar după consumarea unor drame cum a fost cea de la #Colectiv sau cea a polițistului motociclist decedat la datorie în coloana oficială a lui Oprea, ca și multe altele.
Se pare că politicienii au nevoie de câte un tribut plătit cu viața ca să se lase convinși că este nevoie să ia anumite măsuri , că trebuie să remonteze grave carențe legislative, ce paradoxal, sunt create tot de ei. În consecință putem spune că națiunea asta suferă de mitul meșterului Manole, numai că, zidim pe cine nu trebuie!
(Jurnal)