Singur la PELUZĂ

0
232

”Fotbalul cu frontiere”

Anul 2020 a fost pentru fotbal ceva de genul :„Dacă era puțin mai bine, era ca în timpul războiului!”. Cel mai iubit sport din era modernă, fotbalul, a fost păgubit de spectatori, de competiție, de adrenalină, iar la nivelul cel mai de jos a lipsit cu desăvârșire, în condițiile unui virus declanșator de fobii și restricții fără toleranță.

Când spunem nivelul cel mai de jos ne referim la fotbalul de bază, așa cum este denumit, etnic, în „Legile jocului”, singurul manual valabil pentru toate competițiile de fotbal din lume, adică fotbalul județean.

Astfel, echipe precum Șoimii Ghizdaru, Inter Vadu-Lat sau Victoria Cristuru-Secuiesc și-au trimis în vacanță forțată jucătorii și și-au conservat bazele sportive, așteptând trecerea pandemiei sau măcar un semn de reviriment al competițiilor. La Liga 4 sau la Liga 5, acolo unde fotbalul se joacă între două schimburi (veniți de la muncă și între două grătare încinse de primarii comunelor), cei mai fericiți sunt tinerii care le dedică victoriile și le ridică osanale.

Plăcerea de a juca fotbalul mărunt pe terenuri denivelate și în fața consătenilor este un deziderat pe care tinerii amatori și-l propun, sau mai bine zis, și-l propuneau, week-end de week-end, cu aceeași încăpățânare. Orgoliile, ambițiile, bucuria victoriei, recursul etapei programat să se țină după fiecare meci în birtul de la capătul satului, au rămas ingredientele fotbalului mărunt, jucat cu sufletul, cu dorința de a demonstra fiecare, lui însuși, că poate marca goluri precum Ronaldo, că poate lovi mingea precum Hagi sau poate apăra precum Duckadam. Iar răsplata pentru aceste realizări, ”prima de joc”, constă în mititei, bere, sărutul iubitei aflate pe banca de rezerve, dar și în apariții surprinzătoare în ziarele locale, toate acestea echivalând cu miile de euro obținute de Tănase de la FCSB sau de Deac de la CFR, așa cum stopul pe piept și fenta sunt identice și obligatorii în meciuri de Liga Campionilor, dar și în Liga Satelor.

În consecință, așteptăm cu nerăbdare să reînceapă fotbalul județean, la fel de surprinzător, la fel de spectaculos, de inedit și de perseverent, redându-ne săptămâna, adrenalina de la firul ierbii, rezultatele surpriză, răsturnările din clasament și nu în ultimul rând lista suspendărilor, așa cum îi stă bine unui fotbal mic, dar cu suflet mare.

Ion Ion