În România peste 3000 de copii sunt dați dispăruți de acasă. S-a ajuns ca în fiecare zi să dispară, în medie, câte trei copii! Ultimele statistici arată că cei mai mulţi dintre ei sunt băieţi și au vârste cuprinse între 11 şi 18 ani.  

Evident că oricine ar fi curios să știe care a fost motivul dispariției acestora de la domiciliile lor. Statisticile Poliţiei Române arată, paradoxal, că 95% din cei aproape 3.000 de copii dispăruţi anul trecut au plecat de bunăvoie.

În dosarele Poliţiei sunt peste 300 de cazuri nerezolvate, unele de ani buni. Spre exemplu, în judeţul Gorj, de la începutul anului şi până acum, 73 de copii au ales să plece de acasă. Au avut însă noroc şi au fost găsiţi la timp de poliţişti.

Mulţi dintre minori pleacă la şcoală, iar la sfârşitul orelor nu mai revin acasă. De cele mai multe ori deciziile copiilor sunt inexplicabile pentru părinţi.

Deşi părinţii pot fi amendaţi pentru că nu îşi supraveghează copii, până în acest moment poliţiştii nu au aplicat nicio sancţiune. Din nefericire nu toţi copiii au norocul să fie găsiţi la timp.

 Un caz cutremurător a fost cel al unui copil de 7 ani dispărut de la o pensiune din staţiunea Rânca. Minorul a fost găsit după aproape o lună de la dispariţie, mort, la 8 kilometri de locul din care plecase. Trupul copilului fusese sfâşiat de animalele sălbatice.  

(Jurnal)