AcasăActualitateSfântul Ștefan: tradiții și obiceiuri

Sfântul Ștefan: tradiții și obiceiuri

Sfântul Ștefan este sărbătorit la data de 27 decembrie, a treia zi de Crăciun, iar această zi importantă din calendarul creștin-ortodox vine cu o serie de tradiții și superstiții pe care românii le păstrează din moși strămoși.

Se spune că rugăciunile către Sfântul Ștefan rostite în dimineața zilei de 27 decembrie au o putere aparte. Acest mare sfânt marcat în calendar cu roșu este protectorul celor nehotărâți, iar obiceiurile legate de sărbătoare sporesc bunăstarea.

Conform unei tradiții îndepărtate, românii care pun la loc de cinste icoana care îl înfățișează pe Sfântul Ștefan și se confruntă cu probleme de sănătate, au parte de alinare.

În ziua de 27 decembrie, oamenii care țin la tradiții fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice. La țară, bătrânele satului împart pachete cu mâncare rămasă de la masa de Crăciun celor tineri, dar mai ales celor care poartă numele Ștefan, Ștefania, Fănică și alte derivate.

Tradițiile de Sfântul Ștefan pot diferi de la o regiune la alta. În Muntenia, femeile prepară pâinicile lui Ștefan. Acestea se fac dintr-un aluat asemănător cu cel din care se face cozonacul.

Pâinile sunt, de obicei, unse cu miere de salcâm, iar acestea sunt coapte în forme rotunde. Dulciurile aduc aminte de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan, unul dintre cei mai mari mucenici ce a pierit din cauza credinței sale în Dumnezeu.

Tot pentru sporul casei și pentru o sănătate bună este bine să oferim drept cadouri icoane sfințite cu Sf. Ștefan ori candele. De asemenea, tradiția mai spune că pe parcursul întregii zile de 27 decembrie, este bine ca o candelă să stea aprinsă toată ziua. Aceasta va veghea asupra familiei și a casei și va face ca energia bună să fie peste tot, înlăturând astfel iscoada și gândurile rele.

Sărbătoarea vine și cu câteva interdicții, așa cum este de așteptat. De pildă, se spune că nu e bine să ne deplasăm în zone montane în această zi. Oamenii se rătăcesc mai ușor și își pot pune viața în primejdie. Este o zi a căutărilor, încărcată de spiritualitate, dar căutările nu trebuie să fie în exterior, ci în interiorul nostru.

Tot în ziua de 27 decembrie nu e bine să ne certăm cu cei din jur, oricât de mult ne-ar supăra. De asemenea, nu se calcă, nu se face curățenie și nu se bagă haine la spălat. Aceste activități casnice trebuie lăsate pentru o altă zi, căci reprezintă un mare păcat în fața lui Dumnezeu.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
5 ° C
5 °
5 °
89 %
3.8kmh
2 %
vin
16 °
sâm
15 °
Dum
17 °
lun
18 °
mar
14 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!