SEISM 2018. CUTREMUR de magnitudine 7,5 în România! A început cel mai mare EXERCIȚIU SEISMIC din țara noastră

0
403

Începând cu ora 9.00 s-a declanșat exercițiul national „SEISM 2018”, cel mai mare exercițiu seismic din România, din ultimii 20 de ani.

Este cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii.

Este testată reacția autorităților și a populației în cazul unui cutremur de 7,5 pe scara Richter, în urma căruia au murit peste 1000 de persoane.

Exercițiul national „SEISM 2018” constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns post-seism.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din țară se deplasează spre Capitală.

La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

În acest context, la ora 10.30 la sediul Ministerului Afacerilor Interne, va avea loc o conferință de presă, ce va fi susținută de către secretarul de stat, dr. Raed Arafat.

Exercițiul va dura până în data de 18 octombrie. Este un exercițiu internațional, la care participă 26 de state. Timp de cinci zile vor fi simulate diverse situații, atât pe timp de zi, cât și noaptea.

Exercițiul se desfășoară în București, dar și în marile centre universitare. Totul se va petrece ca într-o situație reală: vor fi scoși răniți dintre dărâmături, mașinile de intervenție vor circula cu girofar, vor veni aeronave militare din alte state pentru a ajuta la transportul răniților, conform Digi 24.

Vor fi prezenți observatori de la Comisia Europeană, de la structura de specialitate din SUA, de la OMS și de la NATO, plus foarte multa presa străină.

Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Giurgiu este parte a acestui exercițiu, în aceste condiții, stați liniștiți, nu vă panicați dacă veți auzi, astăzi, sirenele sunând în oraș!