Șeful IJP Giurgiu, comisarul Ionuț DANA, ne vorbește despre atitudinea polițistului de astăzi…De ce amenda rutieră nu poate fi înlocuită  mai des cu ”Avertismentul”…!  

0
910

În cadrul unui interviu realizat de cotidianul nostru, cu comisarul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu, Ionuț Dana, l-am întrebat dacă polițiștii n-ar trebui să își schimbe puțin maniera de abordare a cetățenilor, mai ales cei din Serviciul rutier, și dacă n-ar trebui să înțeleagă că pe lângă amendă mai există și sancțiunea numită… ”Avertisment ”!

Răspunsul a venit prompt și suficient de explicit:

 ”Polițiștii după legislație și după polițistul trebuie să fie foarte bine pregătiți, nu numai din punct de vedere al cunoștințelor de legislație, ci și psihologic, ca atitudine… Trebuie ținut cont însă de câteva aspecte importante: tânărul intră în școală la 18-19 ani și iese din școală la 20 , fără să aibă o educație solidă. Nu ne putem compara cu ce a fost în trecut, când intra în școala de poliție, după ce termina liceul, după ce făcea armata și după ce mai urma 2 ani de școală.

Te învățau lucrurile elementare ale profesiei de polțist. Acum nu că nu vor să te învețe, ci nu mai e timp!  Totul se petrece pe ”repede înainte”, într-un singur an…Evident că ne-am dori să avem o altă atitudine, să fim mai toleranți, dar problema care se pune, profund, este aceea că la acest moment  România are cel mai mare număr de morți în accidentele rutiere, din Europa. Viteza este o principală cauză. Uitați-vă puțin la cetățenii din lumea cevilizată…Nu se claxonează, nu se înjură, nu se produc atâtea evenimente rutiere. Oamenii se respectă, ei nu se urcă în autoturism ca să o testeze dacă prinde viteza maximă!  Deci conducătorii noștri auto au o anumită atitudine la volan. Și atunci noi, polițiștii suntem nevoiți să punem această presiune pe ei. Doar prin sancțiuni contravenționale, să știți că putem să reducem și totodată să inducem acea teamă care să-i descurajeze să apese pedala de accelerație.

… Singura variantă prin care putem să reducem accidentele grave și să determinăm conducătorul auto să conducă regulamentar,  să nu se mai grăbească, este  să îl arzi la buzunar!  Ne uităm că în Germania se conduce regulamentar. Păi în Germania, dacă încalci regulile poți rămâne fără mașină. Părerea mea este că în România încă poți să faci ce vrei. Este țara tuturor posibilităților. Repet,  faptul că polițiștii aplică sancțiuni contravenționale și mai puține avertismente, este pentru că suntem determinați să avem această atitudine.  Tocmai din motivul că suntem permanent analizați după numărul de accidente rutiere. Până în 2030 trebuie să scădem cu 50% numărul de accidente în România! Asta se discută la nivel european…

 Celălalt aspect, referitor la  ordine publică, e de discutat…Dar credeți-mă că la o intersecție, la un scandal, în 90% din situații oamenii nu ascultă ce le spun polițiștii. Când ai oprit și ai văzut un polițist,  nu mai faci scandal, nu mai sari să lovești pe cineva din jurul tău… Așa este peste tot în lume. Din păcate la noi există o mentalitate care este moștenită  din trecut. Afară, dacă te opui sau vociferezi, te poți trezi chiar și cu un glonte în cap. Din păcate în istoria noastră de până în anii 90 s-a tot acreditat ideea că milițianul este împotriva poporului! Nu poți să schimbi mentalitatea unui popor în doar 30 de ani. Vă întreb cum credeți că ar reacționa cetățenii dacă poliția și jandarmeria s-ar comporta cum o fac cei din vestul Europei, care lovesc cu bastoanele în stânga și-n dreapta, fără să se uite…?

Cât am lucrat în București, în timpul  evenimentelor importante, cu manifestări stradale de amploare,  au fost momente când cetățenii au intrat peste mine și peste colegii mei în secția de Poliție. Dacă nu aveam prezența de spirit să le solicităm să scrie plângeri împotriva jandarmilor, ne linșau acolo…! Căci singura unitate care era așezată în drumul tuturor manifestanților, era sectorul 1 și respectiv secția 1 unde aveam eu biroul!” – ne mai spunea comisarul șef al Inspectoratului județean de Poliție Giurgiu, Ionuț DANA.

(Florian Tincu)