Compania de Apă Aquaterra din comuna Adunații Copăceni anunță că, în condițiile lipsei precipitațiilor din ultima perioadă, în satele comunei, presiunea apei potabile va fi mai scăzută, pentru refacerea rezervei de apă în instalațiile de distribuție.

De asemenea, în perioada următoare, pe raza întregii comune Adunații Copăceni, apa va fi oprită pe parcursul nopții, în intervalul orar 0:00-4:00, dar și ziua între orele 12:00-15:00.

Conform legislației în vigoare (LG. 107/1996 actualizată), apa potabilă este destinată strict pentru alimentarea populației, a animalelor și pentru asigurarea igienei și sănătății populației.

Apa potabilă distribuită organizat poate fi utilizată şi în alte scopuri, însă numai dacă s-a asigurat satisfacerea integrală a cerinţelor populaţiei, animalelor şi a activităţilor care necesită apă de această calitate.

Primarul comunei, Adunații Copăceni, Daniel Rusu, ne declara că „nu ar fi probleme cu apa potabilă, dacă nu s-ar consuma atât de mult la udatul grădinilor”.

„Această situație este valabilă și în alte comune din județul Giurgiu, 1 Decembrie și Mihăilești”, ne mai preciza edilul comunei.

Astfel, în perioadele secetoase, când rezerva de apă este redusă, Compania de Apă Aquaterra face apel la toți utilizatorii să înțeleagă că apa potabilă (adică cea tratată în stațiile de tratare ale uzinelor de apă) trebuie folosită responsabil și doar pentru consum propriu, igienă personală, uz gospodăresc (spălarea vaselor și a hainelor) și adăparea animalelor din gospodărie. Utilizarea apei din rețelele de distribuție în alte scopuri, adică pentru irigarea culturilor sau a gazonului, duce la scăderea nivelului apei din rezervoarele de înmagazinare și diminuează eforturile operatorului de a asigura furnizarea apei în regim normal.

Iată mesajul trimis de prestatorul de servicii Aquaterra: „Vă informăm că din cauza secetei prelungite nivelul pânzei de apă freatică a scăzut considerabil, motiv pentru care pompele stației sunt suprasolicitate și nu fac față consumului ridicat din această perioadă. Din cauza acestor suprasolicitări câteva pompe au cedat, reparația acestora ducând, de asemenea, la disfuncționalități, în speță debit și presiune scăzută.

Facem apel să utilizați judicios apa din rețea, gândindu-vă și la necesitățile celorlalți”.

(Ana Magheru)