Data de 4 iulie 1776 este cunoscută pentru majoritatea cetățenilor ca ziua Declarării Independenței americanilor de Imperiul Britanic, un eveniment care a condus la nașterea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană. În prezent, 4 iulie este ziua în care sânt celebrate valorile americane.

În 1776, cele 13 colonii americane își declarau independența de Imperiul Britanic, un eveniment care a condus la nașterea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană.

Însă 4 iulie nu este chiar ziua în care Congresul Continental – format din delegați ai coloniilor – a decis să declare independența, acest lucru întâmplîndu-se cu două zile înainte, pe 2 iulie 1776.

Nu este nici data la care a izbucnit Revoluția Americană, care începuse cu un an înainte, în aprilie 1775, potrivit constitutionfacts.com. Și nici nu este data la care Thomas Jefferson – considerat unul dintre „părinții fondatori” ai SUA, devenit al treilea președinte al statului (1801-1809) – a scris prima schiță a Declarației de Independență, lucru care s-a întîmplat în iunie 1776. Această Declarație de Independență a fost semnată pe 2 august 1776 și trimisă britanicilor în luna noiembrie a aceluiași an.

Pe 4 iulie 1776, Congresul Continental a aprobat forma finală a Declarației de Independență, la conceperea căreia s-a lucrat mai multe zile. Astfel a devenit oficială această dată, care a fost inclusă în Declarația de Independență, iar copia semnată în august 1776, redactată de mînă, poate fi văzută în prezent la Arhivele Naționale din Washington. În primii 15-20 de ani după semnarea Declarației de Independență, americanii nu au sărbătorit această dată, iar, pînă în anii 1790, devenise și un act controversat.

În prezent, ziua de 4 iulie este marcată prin etalarea steagului american, discursuri politice, ceremonii, parade, petreceri, reuniuni de familie, picnicuri, meciuri de baseball, focuri de artificii și alte evenimente.

Cu această ocazie, pe mesele americanilor se regăsesc cel mai adesea „hot-dogs” și hamburgeri, porumb copt, limonadă, bere, pepene roșu, plăcintă cu mere și înghețată.

La mulți ani, tuturor americanilor de pretutindeni!

„Happy Independence Day”

(Jurnal)