Sebastian Ghiță are un nou dosar penal pentru trafic de influență. Anchetatorii spun că fostul deputat își vindea influența contra unor sume de milioane de lei celor care doreau să încheie afaceri cu unele institutii publice.
De pildă, pentru 7 contracte cu Ministerul Economiei si Transelectrica, în valoare totala de 14.511.883 euro, Ghiță a pretins și primit peste 4 milioane de lei (4.118.388 lei), spun procurorii DNA.
Pentru a aranja un contract de aproape 167 de milioane de lei (166.782.737 lei) cu Ministerul Mediului, fostul deputat a luat 22.516.573 lei.
Iar pentru atribuirea contractului privind crearea Dosarului electronic de sănătate a cerut aproape 6 milioane de lei.
Una dintre firmele lui Ghiță, Teamnet International a participat la această licitație în asociere cu o altă companie, însă câștigătorii au fost alții.
„Contractul pentru dosarul electronic de sanatate a fost atribuit catre firma UTI Sistem SA in luna martie 2013, prin justitie, dupa finalizarea contestatiilor formulate de contraofertanti. Avand in vedere ca atribuirea contractului s-a facut printr-o licitatie si atribuirea finala prin justie, apreciem ca s-a facut in mod corect”, a declarat Augustus Costache, purtator de cuvânt.
Sistemul a costat peste 80 de milioane de lei și ar fi trebuit să înregistreze istoricul medical al fiecărui roman. În acest moment, doar jumatate din populatie are dosarul medical încărcat.
Pe lista instituțiilor publice care au mai scos la licitație contracte de servicii IT se află și Agentia Naționala de Cadastru, Spitalului Județean de Urgență Ploiesti, Consiliile Județene Tulcea și Brașov.
Sumele primite astfel de Sebastian Ghiță depășesc 50 de milioane de lei și trebuiau mascate într-un fel. Procurorii anticorupție susțin ca Anastasescu si Padiu ( cumnatul sau, Cristian Anastasescu si Bogdan Padiu, cei care au condus firmele controlate de Sebastian Ghiță) s-au ocupat de acest aspect.
Firmele conduse de ei – Asesoft și Teamnet – încheiau contracte de servicii IT cu cei de la care Ghita trebuia sa primeasca bani. Nu faceau însă nici un fel de servicii, ci doar încasau sumele negociate anterior și le direcționau catre fostul deputat.
Asemenea contracte au dus la creșterea artificiala a cifrei de afaceri a firmei Teamnet International, ceea ce i-a permis lui Ghiță să ceară de la Banca Mondiala un credit de 10 milioane de euro.
(Jurnal)