Opinia publică din România a reacționat în urma investigației publicate de presa occidentală cu privire la implicarea a două echipaje românești, membre ale unei misiuni internaționale de supraveghere a granițelor Uniunii Europene, în ceea ce pare a fi o acțiune de împiedicare a solicitanților de azil să ajungă din Turcia pe malul grecesc al Mării Egee.

Cele două incidente documentate de presă ar fi avut loc în vara acestui an, respectiv în lunile iunie și august, conform publicației germane Der Spiegel, care a dezvăluit abuzurile, în parteneriat cu mai multe trusturi de presă internaționale.

După cum se vede în imaginile surprinse de camerele video ale grănicerilor turci, o navă românească, parte a misiunii FRONTEX, se apropie de o barcă plină cu migranți, însă refuză să le ofere ajutorul, așa cum prevede legea marină și reglementările internaționale cu privire la drepturile solicitanților de azil. Mai mult, nava MAI 1103 aparținând Poliției de Frontieră române pare să facă manevre prin care valurile cresc în intensitate chiar în apropierea bărcii de cauciuc a migranților, un gest care ar fi putut să le pună acestora viața în pericol.

Scandalul navelor românești FRONTEX din Marea Egee. Urmează audieri legate de manevre ilegale.

Mai mulți parlamentari români și o parte din societatea civilă cer explicații publice, inclusiv Ministrului de Interne, în legătură cu suspiciunile legate de posibile abuzuri comise de polițiștii români în misiunea europeană FRONTEX din Marea Egee.