Să o cunoaștem pe Dunia Pălăngeanu

0
680

Cine nu o cunoaște pe Dunia Pălăngeanu? 

Scriitoarea este o personalitate emblematică pentru viața culturală giurgiuveană, tot așa cum este Turnul cu ceas pentru municipiul Giurgiu. Poate nu este ales nici întâmplător numele unui album de versuri „La Turnul cu ceas”! Deci, cine este Dunia Pălăngeanu?

Scriitoarea Dunia Pălangeanu sau doamna Dunia, după alții, este scriitoare, poetă, prozatoare și publicistă. Născută în Cetatea San Giorgio la 14 martie 1954, este membră a Uniunii Ziariștilor din România, a Societății Scriitorilor Români și o personalitate activă a vieții culturale giurgiuvene.

A condus Casa de Cultură „Ion Vinea” din Giurgiu.

Este redactor şef al publicaţiilor de literatură şi artă: „Sub zodia Luceafărului” şi „Donaris”, pe care le înfiinţează sub auspiciile Asociaţiei culturale şi de tineret “Ion Vinea”, al cărei preşedinte este din anul 1996 şi până în prezent.

Se numără printre fondatorii Revistei culturale „Valahia”, în prezent fiind colaborator al acestei reviste giurgiuvene.

Preşedinte al Cenaclului literar “Luceafărul”, fondator şi coordonator al Cenaclului transfrontalier de Literatură şi Artă „Constelaţii Dunărene”, pe care îl înfiinţează la Giurgiu, în anul 2002, o adevărată platformă culturală şi spirituală care reuneşte scriitori, oameni de cultură şi artă din oraşele riverane Dunării, Giurgiu (România) şi Ruse (Bulgaria).

Şi-a descoperit înclinaţia pentru creaţie încă de pe băncile şcolii generale. Primele poezii îi sunt publicate în revista Colegiului Naţional „Ion Maiorescu”. Însă, debutul adevărat are loc o dată cu publicarea volumului de versuri „Scrisori provinciale” (1994) şi a celui de proză intitulat „De vorbă cu îngerul meu păzitor”( 1995).

A mai publicat: „Rugă pentru diminețile orașului” (volum de versuri – 2002), „La Turnul cu ceas” (volum de versuri 2013), „Remember literar–Cenaclul Luceafărul în pagini de presă” ( publicistică – 2014) și „Cărticica de vacanță” (volum de versuri pentru copii – 2015).

Dunia Pălăngeanu a fost răsplătită pentru întreaga sa activitate literară, pentru contribuţiile deosebite avute la promovarea culturii, cu diverse premii, medalii și distincții, printre care și medalia „Meritul Cultural”, la propunerea Ministerului Culturii şi Cultelor.

Mai jos este un alt premiu primit de curând de la „Institucion Cultural Columbiana Casa Poetica Magia Y Plumas”.

A fost laureată a mai multor concursuri literare desfășurate atât în România, cât și în afara țării.

Este autoarea versurilor imnului oraşului Giurgiu.

Ceea ce m-a făcut să scriu despre cunoscuta poetă este o postare urmărită pe o rețea de social media, un remember din 2017 când Revista Literară „Valahia” ajunsese și la Balcic în Bulgaria!

Este vorba despre revista cu numărul 108 /2017 care poposise  la țărmul Balcicului și în mica bibliotecă din foaierul Hotelului LOTOS acolo unde se aflau mai multe volume ale scriitorilor contemporani printre care și „Miniaturi dunărene”, volum bilingv român-bulgar de poezie, al aceleiași autoare din Giurgiu. În același număr al revistei mai erau inserate și o parte din poeziile ce urmau a fi incluse într-un viitor album de poezie și artă plastică intitulat „Poeme la Balcic”. Unele din poeziile publicate urmau să aibă și traducere în limba bulgară.

Albumul de poezii a fost publicat între timp. Este dedicat în întregime memoriei Reginei Maria a României și inspirat din Balcicul boem și romantic pe unde regina l-a îndrăgit enorm de mult.

Îi urăm succes pe mai departe doamnei Dunia, în toate proiectele în care este implicată!

Personal, îmi plac oamenii care lasă în urma lor ceva, pe oriunde au trecut… iar poeta și scriitoarea giurgiuveancă se numără printre aceştia.

Țărm binecuvântat

Popas la Balcic

parfumul chiparoșilor,

trepte ademenitoare,

măsurând voluptoasa clipă,

extaz, cuib al regăsirilor,

țărm binecuvântat,

port îndrăgostit,

drum sculptat în sidef,

suflet dumicat în poeme

răscolind zarea nepătrunsă

cu umbra năframei.”

(poezie din albumul dedicat reginei Maria, ”Poeme la Balcic”).

(Ana Magheru)