Să ne mândrim cu ei! Cinci elevi ai Colegiului Național „Ion Maiorescu” au obținut rezultate excelente la olimpiadele naționale

0
1362

Perioada emoțiilor generate de olimpiadele naționale a luat sfârșit. Pentru unii a fost o perioadă cu rezultate bune, pentru alții o perioadă cu rezultate mai puțin satisfăcătoare. Printre cei ce au obținut rezultate meritorii se numără și câțiva elevi ai Colegiului Național „Ion Maiorescu” din municipiul Giurgiu.

Cinci dintre elevii participanți la diferitele olimpiade naționale au obținut mențiuni sau premii speciale. Dar haideți să vorbim despre fiecare în parte:

  • Răduț Bianca Teodora, elevă în clasa a VI-a, a obținut mențiune la olimpiada de limba și literatura română, având-o ca profesor îndrumător pe Venera Burcescu.

  • Niță Rianna Mihaela, elevă în clasa a X-a, a obținut mențiune de onoare la olimpiada de matematică, având-o ca profesor îndrumător pe Daniela Boanță.

  • Vișan Cristina Ioana, elevă în clasa a X-a, a obținut mențiune la olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, având-o ca profesor îndrumător pe Adriana Preotu.

  • Bucur Mara Eveline, elevă în clasa a XII-a, a obținut o mențiune și un premiu special la olimpiada de limba franceză, având-o ca profesor îndrumător pe Mădălina Lazăr.

  • Gudină Denisa, elevă în clasa a XII-a, a obținut un premiu special la olimpiada de „Lectura ca abilitate de viață”, avându-l ca profesor îndrumător pe Mugur Burcescu.

  • Premii la expoziții internaționale „Învingător prin artă”, ediția a XII-a, pentru un număr de 9 elevii coordonați de profesoarele Daniela Cosac și Petra Șerbănescu.

  • Căldăraru Cristina Alessandra, elevă în clasa a XII-a a obținut mențiune specială la olimpiada de limbi romanice( italiană).

  • Negrescu Briana Elena, premiul II la concursul internațional de matematică aplicată Cangurul 2021- 2022, având-o ca profesor îndrumător pe Mădălina Mocanu.

Îi felicităm pe toți pentru rezultatele obținute, urându-le ca și în continuare să aibă rezultate, cel puțin la fel de bune, ca cele obținute la aceste concursuri naționale.

Totodată, ca și părinte, îmi doresc ca școala românească să pună mai mult accent pe dezvoltarea capacităților de gândire și comunicare ale elevilor.

Am ales să port o discuție cu unul dintre elevii care s-au remarcat la olimpiadele naționale. Este vorba despre Teodora Bianca Răduț.

Bianca, după cum o strigă părinții, este unul dintre elevii Colegiului Național „Ion Maiorescu” care s-a calificat anul acesta la faza națională a olimpiadelor școlare la două materii: matematică și de limba și literatura română. Din păcate, perioadele de desfășurare a celor două olimpiade suprapunându-se, a trebuit să aleagă una dintre ele, optând astfel pentru cea de limba și literatura română.

Se pare că alegerea ei a fost una inspirată, căci în urma participării la această olimpiadă desfășurată la Târgoviște în perioada 18-22 aprilie 2022, aceasta s-a întors cu o mențiune.

Am întrebat-o pe Teo, așa cum îi place să i se spună, care sunt gândurile ei despre această primă participare la un concurs la nivel național și iată ce ne-a răspuns: „M-am simțit onorată că am putut lua parte la acest eveniment dedicat dragostei pentru limba și literatură română, exprimată prin imaginație. Această participare la olimpiadă a fost una de neuitat, pe care sper că o voi repetă. Nu este prima mea participare la un concurs, așa că eram obișnuită cu atmosfera de competiție, însă emoțiile pe care le-am avut tot au reușit să mă copleșească, iar sentimentele trăite nu le-aș putea descrie în cuvinte”.

Am fost curioasă să aflu dacă consideră că putea obține un rezultat mai bun și mi-a răspuns cu multă sinceritate: „Cu siguranță, consider că există întotdeauna loc de mai bine și, probabil, dacă aș fi reușit să mă limitez la cerințele stricte și nu aș fi dat frâu creativității atât de mult, depășind astfel numărul de cuvinte ori dacă aș fi putut să îmi stăpânesc mai bine emoțiile la proba orală, pentru a avea o prestație mai bună în față comisiei, cu siguranță premiul ar fi fost altul. Chiar dacă și acum am ocupat un loc onorabil, mi-am propus că anul viitor să muncesc mai mult și să ajung pe podium. Sper că o să și reușesc!”

Întrebată fiind dacă limba română este o pasiune, mi-a motivat mai repede decât m-aș fi gândit: „Nu știu dacă este vorba neapărat de o pasiune sau este doar dorința mea de a excela la această materie.Ce știu cert este faptul că am avut parte, la clasa, de două cadre didactice de excepție, cărora le mulțumesc. Primul, m-a făcut să iubesc să învăț la această materie. Cel de-al doilea, doamna profesor Venera Burcescu, m-a învățat meșteșugul cuvintelor, m-a încurajat să dau frâu liber imaginației și mi-a călăuzit pașii către acest succes.”

I-am mulțumit Teodorei pentru timp, gânduri, sinceritate și am felicitat-o la rândul meu, cum altfel decât scriind aceste câteva rânduri despre meritele ei.

Am adresat câteva întrebări și profesoarei Venera Burcescu, cea care a pregătit-o la orele de curs, pe Teodora. Aceasta ne-a declarat: „Am avut foarte puțin timp de pregătire pentru această olimpiadă națională, și deși nu am avut-o elevă la cursuri și în clasa a V-a, fiind transferată la noi, abia la începutul acestui an școlar, i-am remarcat potențialul încă de la primele ore. Este foarte ușor să lucrezi cu un copil ca Teo, un copil care pe lângă voință și o sensibilitate aparte, dispune de un potențial extraordinar. O consider un copil foarte talentat și mă bucur că o am elevă”.

Încă o dată, le transmitem felicitări tuturor acestor elevi minunați, nerămânându-ne decât să ne mândrim cu ei, căci avem cu ce.

(Ana Magheru)