Să ne cunoaștem consilierii: Petronela SĂNDULESCU. „Tinerii din ziua de astăzi trebuie să fie susținuți, nu întreținuți!”

0
451

Continuăm în această săptămână interviurile obținute de la aleșii noștri, giurgiuvenii ce ne reprezintă la nivel local. În această ediție a ziarului, invitată este Petronela Săndulescu, membru în Comisia de Buget – Finanțe a Consiliului Local al Municipiului Giurgiu.

Reporter: În debutul dialogului nostru, am dori să ne precizați câteva date biografice pentru a vă putea cunoaște mai bine.

P.S.: Mă numesc Săndulescu Petronela, m-am născut în anul 1972, în Giurgiu. Am absolvit cursurile Colegiului Național „Ion Maiorescu” – profilul matematică – fizică, iar apoi, am urmat cursurile Academiei de Studii Economice, Facultatea de Finanțe Bănci – burse de valori, pe care am absolvit-o în anul 1997. Trei ani mai târziu, am devenit expert contabil.

Sunt căsătorită de 26 de ani și am o fetiță de 21 ani de care sunt foarte mândră, aceasta fiind deja studentă în anul III. Rezumând toate acestea pot spune că sunt femeie de afaceri de succes (nota redacției), economist și expert contabil.

Primii pași în business i-am făcut în anul 1994. Pot spune că am trecut prin mai multe crize economice, activități diverse, dar și multiple schimbări ale legislației economice, însă nu mă pot plânge, căci Dumnezeu m-a ajutat să trec peste toate problemele și dificultățile apărute, ajungând ca la această vârstă frumoasă să am destulă experiență în domeniul afacerilor.

Rep: Nu sunteți la primul mandat de consilier? Se datorează cuiva accesul dumneavoastră în viața politică?

P.S.: Cu siguranță accesul meu în politică se datorează fostului primar Nicolae Barbu, care îmi este și naș de 26 de ani. Dumnealui mă cunoaște bine, iar familia sa înseamnă enorm de mult pentru mine, fiind adevărați părinți spirituali pentru noi, ce au reprezentat un reper pentru noi ca familie, dar și ca oameni. Revenind la întrebarea pe care mi-ați adresat-o, da, intrarea în politică se datorează lui Nicolae Barbu, care a avut încredere în mine și despre care pot spune că „m-a crescut de la 22-23 de ani” și la ale cărui sfaturi am apelat cu încredere, oricând, în orice context.

Rep: A fost un avantaj sau un dezavantaj că sunteți fina fostului primar, Nicolae Barbu?

P.S.: Niciodată nu voi putea spune că a constituit un dezavantaj faptul că am fost și că sunt fina dumnealui, ba dimpotrivă, acest lucru m-a motivat ca atunci când încep un lucru să-l fac așa cum trebuie, până la capăt, să-l fac cu performanță si simtul răspunderii. Cunoscându-l de mult timp, știind că este un om foarte bine pregătit, m-a determinat și pe mine să învăț, să mă perfecționez.  Mai bine spun stop când nu știu să fac un lucru, decât să-l fac prost, iar atunci prefer să apelez la profesioniști. Am învățat de la domnul Barbu foarte multe, am avut încredere în toate proiectele dumnealui pentru orașul nostru, de aceea  l-am urmat  când a plecat din PSD. Știu că în primii ani din cadrul primului meu mandat de consilier local, nu am lipsit de la nici o ședință a Consiliului Local. Am făcut parte din multe comisii, am învățat extrem de mult și de ce să nu spun… mi-a plăcut tot ceea ce am făcut, deoarece erau provocări noi, ce trebuiau onorate.

Rep: Sunteți om de afaceri. Cum s-a împăcat acest rol cu acela de consilier, de soție, de mamă? Ați avut cum să le faceți pe toate în același timp?

P.S.: Este foarte greu. Din punctul meu de vedere cine spune că le face pe toate perfect, nu este realist. Eu pot spune că am fost norocoasă, căci am beneficiat de ajutorul mamei în creșterea fetiței.

Personal, mi-am dedicat foarte mult din timpul meu afacerii și regret că nu am stat mai mult timp cu fiica mea, atunci când era mai mică. Pierzi pe o parte, câștigi pe altă parte, ideal ar fi să existe un echilibru în toate.

Rep: Ce sfat i-ați da fetei dumneavoastră dacă ar fi să intre în politică?

P.S.: Fata mea este destul de mare să mai facă ceea ce îi sugerez eu să facă. Dacă ar încânta-o, nu știu! Țara aceasta are mare nevoie de tineri, de dorința lor de a revoluționa totul. Revenind la viața politică actuală, nu mi se pare fair-play chiar dacă ești un om politic cunoscut, să vină cineva și să intre cu picioarele în viața ta. Ar trebui să existe o limită în toate, chiar dacă aceasta este tendința politică pe tot mapamondul… Parcă nu acestea sunt legile creștine și aceste lucruri nu îmi plac.

Rep: Ce ați câștigat și ce ați pierdut prin asumarea rolului de consilier?

P.S.: Nu pot spune că am pierdut ceva, dimpotrivă pot spune că am căpătat multă experiență. La primul mandat pot spune că am avut onoarea să am colegi foarte bine pregătiți. Același lucru pot spune și despre colegii din actualul mandat. Nu consider că greșelile sunt DOAR greșeli, ci întâmplări din care poți învăța. Vreau să văd doar partea bună a lucrurilor și consider că este foarte important să fii optimist în viață, chiar dacă uneori am momente de cumpănă….A doua zi o iau de la capăt și sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce am primit de la viață până în acest moment.

Vedeți dumneavoastră… gândirea fostului primar a fost una de anvergură, pentru o dezvoltare durabilă: întâi toată lumea să aibă apă, canalizare și gaze și apoi facem „artificii” și punem floricele… sunt multe proiecte începute pentru care echipa din primărie și fostul primar au muncit foarte mult, pentru că Fondurile europene nu se obțin așa de ușor. Proiectele acestea sunt deja aprobate. Este o muncă incredibilă de la depunere, până la a ajunge la comisii și apoi la a fi aprobate.

Analizând ceea ce v-am spus mai înainte, pot spune că am avut doar de câștigat, pentru că am avut oportunitatea de a fi în preajma acestor oameni de calitate.

Rep: Care este primul lucru pe care îl așteaptă de la dumneavoastră cetățenii?

P.S.: Eu cred că oamenii așteaptă ca cei ce-i reprezintă să fie cât mai transparenți în gândire, să vină cu propuneri cât mai diverse către primar, să participe la tot felul de consultări. Am observat și din mandatul trecut că este foarte dificil să împaci pe toată lumea. Nu te va iubi niciodată toată lumea. Cred că cel mai bine este să fii tu împăcat că ai făcut lucrurile bine. Dacă ai credință și ți-ai propus un target, trebuie să faci orice să duci lucrurile până la capăt. Cred că te simți mulțumit și împlinit. Sunt ancorată în realitate de ani buni. Niciodată nu voi spune că se poate face un lucru, dacă consider că nu se poate. Nu îmi place să perii pe nimeni și acest lucru cred că s-a văzut până acum.

Îmi doresc să nu-i dezamăgim pe cei care ne-au oferit încrederea prin vot și să le demonstrăm că tot ceea ce am promis în campanie se va realiza, deci că ne pasă și că vom face tot posibilul să le oferim un trai și un oraș mai bun.

Rep: Dacă ați avea putere de decizie la nivel guvernamental ce ați vrea să schimbați?

P.S.: Mentalitatea, în primul rând. Aș căuta oameni pregătiți, capabili să schimbe o mentalitate învechită. Dacă un copil își vede părintele aruncând gunoiul pe stradă și trecând neregulamentar pe la trecerea de pietoni, același lucru îl va face și el. Nu degeaba se spune că cei 7 ani de acasă sunt cei mai importanți ani.

Așa ar trebui să fie și politicienii, mai maleabili, să-și schimbe mentalitatea, să fie mai empatici cu cei ce merită cu adevărat. Eu aș impune un target oamenilor. Aș analiza foarte mult activitatea fiecărui om și în funcție de productivitatea și de plus valoarea pe care el o aduce acestei țări și l-aș remunera în funcție de acestea…Dacă un om muncește 3 ore pe zi, din care o oră este la țigară, apoi pleacă de la serviciu și ajunge acasă unde bârfește pe unul și pe altul și nici nu contribuie la dezvoltarea comunității, nu i-aș da target, căci nu pot empatiza, orice aș face, cu un om puturos.

Sunt extrem de dură și cred că și din acest motiv am rezistat tuturor anilor de privatizare. Critica fără a fi bazată pe adevăr, bârfa, dar și invidia nu sunt mentalități sănătoase. Eu aș elimina toate ajutoarele sociale din toată țara, cu excepția persoanelor vulnerabile, care cu siguranță au nevoie de ajutor. În Giurgiu nu se mai dau ajutoarele sociale fără a presta pentru acestea o muncă de orice fel.

Rep: Care sunt nemulțumirile dumneavoastră din punct de vedere social și politic?

P.S.: Instabilitatea care există la acest moment în viața politică… parcă nu mergem în direcția cea bună. Sunt prea puțini oameni de calitate la nivel politic, superior, dar încă sunt… Aceștia din urmă ar trebui să se implice mai mult, iar cei  tineri să se facă remarcați din ce în ce mai mult. Avem copii extrem de buni, nemaipomeniți chiar, care sunt prinși în diverse proiecte pe automatică, robotică, artă și alte domenii, dar  din păcate nu sunt promovați. În schimb, de câteva săptămâni au înnebunit toate televiziunile cu ceea ce a făcut prim ministrul Cîțu, acum 20 de ani…Sigur că a greșit, trebuia să gestioneze mai bine situația, să fie mai exigent cu propria persoană…Există însă cineva care să nu fi greșit măcar o dată în viață?

Cred că prioritar este ca politicienii să-și aducă tinerii pregătiți lângă ei, nu pe cei ce îi pot manipula. Orice copil pregătit poate manipula, dar cum? Făcându-i pe ceilalți să fie într-o competiție continuă, să dea cei mai bun din ei, să aducă un plus valoare în tot ceea ce fac.

Rep: Aveți ceva să vă reproșați uitându-vă înapoi?

P.S.: Fiind un om perfecționist, este normal să îmi reproșez unele lucruri. Poate ar fi trebuit să mă implic mai mult, dar pe de altă parte nu sunt genul de persoană care iese în față. Sunt  dintre cei care gândește mult înainte de a lua o decizie, care analizează mai întâi tot ceea ce  urmează a fi făcut.

Revenind la întrebare, consider că puteam face mai mult decât am făcut. Poate nu mi-am dozat timpul așa de bine, astfel încât să am mai mult timp și pentru copil și pentru business și pentru biserică. Am primit ajutor de la Dumnezeu de multe ori și cred că este important să dai la rândul tău atunci când poți și celălalt are nevoie. Când îl ai pe Dumnezeu în suflet, încerci să nu faci greșeli.

Rep: Există ceva ce vă nemulțumește ca angajator, în acest moment?

P.S.: Ca angajator mă nemulțumește lipsa forței de muncă, atât calificată, cât și necalificată. Am dat anunțuri peste tot, inclusiv am lipit afișe pe stâlpi pentru a angaja  forță de muncă…Am pregătit actele pentru angajare pentru persoane din afara țării. Culmea este că deși unii nu știu să facă nimic, primul lucru de care întreabă la telefon sau la interviu este „cât este salariul pe care îl primesc?”. Mulți dintre cei care nu știu să facă nimic, consideră că li se cuvine totul. Aici, este vorba din nou despre nivelul de educație sau mai bine zis, de lipsa unei educații sănătoase.

Am întâlnit de multe ori persoane atât de modeste, cu bun simț și pregătiți profesional atât de bine, iar noi avem mare nevoie de acest gen de oameni, care din păcate, sunt din ce în ce mai puțini.

Nu sunt mulțumită de faptul că tot mai mulți oameni nu vor să muncească. Consider că 50% din numărul persoanelor active de muncă, nu vor să muncească și acest lucru este grav, extrem de grav!

Din mandatul trecut, Nicolae Barbu a implementat și a susținut învățământul dual și înscrierea elevilor la școlile profesionale. Sper că atât părinții cât și copiii să vadă oportunitatea pe care o au la acest moment,  aceea de a putea învăța o meserie până la finalul clasei a XII-a. Mai bine să fii un electrician foarte bun, decât un inginer prost.

Revin la faptul că mentalitatea trebuie schimbată: dacă vrei să câștigi o pâine, trebuie să muncești pentru ea. Și să o faci bine, cu responsabilitate.

Rep: Cum vedeți viitorul județului și al României în următorii ani?

P.S.: În momentul în care vezi că după 31 de ani de la Revoluție lucrurile nu merg cum trebuie și mulți au ajuns să-i dea dreptate Prințișorului (n.n. – Nicu Ceaușescu) care spunea „că nu vom ajunge nici măcar să dăm cu vopsea imobilelor și lucrurilor bine făcute de Ceaușescu”, atunci să fim siguri că nu-i bine deloc…

Nu sunt dezamăgită, dar cred că întâlnirile cu tinerii și motivarea acestora pot duce la progres în următorii ani. Hai să facem în așa fel încât să ne ținem valorile acasă, să reconstruim puțin câte puțin, dar să o facem împreună cu tinerii care sunt cu adevărat pregătiți și alături de oamenii care au deja experiență. Dacă noi ne ghidăm și susținem tinerii, atunci, da, văd un viitor bun pentru județul și țara noastră.

Și mai cred că tinerii din ziua de astăzi trebuie să fie susținuți, nu întreținuți, ei au demnitate, nu vor ajutoare sociale, lor trebuie să le dăm posibilitatea să muncească.

Rep: Ce ați corecta în viața de zi cu zi, dacă ați avea puterea să o faceți?

P.S.: Dacă aș avea o baghetă magică, aș începe educația copiilor încă de la grădiniță, să putem vedea ce abilități au, ce vor să dezvolte, să putem găsi drumul fiecărui copil în viață. Dacă un copil este educat, vei știi ce să îi ceri mai departe. Performanța se educă și cere implicare din partea noastră, a tuturor. Sunt multe de discutat despre ce aș schimba…

Rep: Care este primul lucru pe care l-ați schimba în viața politică sau socială?

P.S. Sunt un pic mai dură, căci așa cum spuneam anterior, sunt o perfecționistă…Mentalitatea aș schimba-o! Aș promova gândirea sănătoasă, cu principii sănătoase, în primul rând, și, mai în glumă, mai în serios, aș implanta oamenilor niște cip-uri (a nu se interpreta greșit) care să-i facă mai conștiincioși, mai responsabili. Fără un efort susținut, nu vom putea face nimic. Nu putem aștepta ca unul să tragă mereu și alții să aștepte doar să vină banii. Nu așa vom progresa.

Rep: Ce v-ați dori pentru familie, pentru dumneavoastră, pentru cetățeni în următorii ani?

P.S.. În primul și primul rând, sănătate, putere de muncă și apoi conștientizarea lucrului bine făcut – satisfacția că ai început un lucru și că l-ai dus cu bine, la bun sfârșit, că l-ai făcut cu perseverență și implicare.

Rep:  Știu că nu sunteți PNL-istă, dar pe cine ați miza ca lider de partid? Pe Orban sau pe Cîțu?

P.S.: Cred că pe amândoi…Nu sunt în măsură să judec cât sunt ei de buni politic și profesional…

De Florin Cîțu am auzit de doar câțiva ani spunând ce performanțe a avut în domeniul bancar, că a trecut prin mai multe școli și că are o  capacitate mare de muncă.

De Ludovic Orban, am auzit cu toții…A fost ministru al Transporturilor, a avut funcții importante în stat și nu degeaba a fost ales lider al partidului. Are o experiență politică de netăgăduit.

Cred că împreună ar fi putut să facă lucruri importante, având în vedere că au șansa de a face o schimbare în această țară. Sunt doi oameni bine pregătiți, ce trebuie ajutați din interior. Nu știu dacă aș putea alege pe cineva. Poate că aș alege persoane chiar din Giurgiu, dar cred că mai există și alte interese pe care noi nu le știm… În concluzie, cred că ambii sunt buni.

Rep: Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat și să sperăm că vom avea parte de tot ceea ce ne dorim…

P.S.: Așa să ne ajute Dumnezeu… Gândiți-vă că avem copii și că mâine, poimâine vom avea nepoți. Ce le vom spune? Hai să plecăm din țară, căci aici lucrurile nu sunt așa cum ni le dorim…?!

(Ana Magheru)