Reporter: În debutul dialogului nostru, am dori să ne precizați câteva date biografice despre dumneavoastră, domnule viceprimar Ionuț CIOACĂ.
Ionuț Cioacă: M-am născut la data de 8 ianuarie 1979, în Giurgiu. Am fost elev al Colegiului Național ”Ion Maiorescu”, pe care l-am absolvit în anul 1997. Apoi, am urmat cursurile Facultății de Finanțe – Bănci din cadrul Universității ”Petrol și gaze” Ploiești, pe care le-am finalizat în anul 2002. Ulterior, mi-am definitivat studiile, după ce am urmat mai multe cursuri de master, în domeniul managementului, al contabilității și al achizițiilor publice. De asemenea, în anul 2006 am absolvit și cea de-a doua facultate, și anume Facultatea de Drept, la Universitatea ”Spiru Haret” din București. Sunt căsătorit de 12 ani.
Rep: În continuare, referitor activitatea și realizările dvs. profesionale de până acum, ce ne puteți spune?
I.C: În perioada 12.02.2001 – 1.09.2001, am ocupat funcția de casier taxare la S.C. Drumuri și Poduri S.A. Giurgiu. Din 2001 până în 2004 am fost referent la Direcția Antiepizootică din cadrul Consiliului Județean Giurgiu. Apoi, din 2004 până în 2005 am activat tot în domeniul administrației locale, în calitate de consilier la Serviciul pentru integrare europeană, dezvoltare economică și monitorizare a serviciilor publice deconcentrate din cadrul Prefecturii Giurgiu. În 2005 am revenit la Consiliul Județean Giurgiu, unde am ocupat funcția de consilier al Direcției de Integrare europeană, până în 2008. În perioada 2008-2009 am fost director-adjunct în cadrul Direcției Județene de Dezvoltare Rurală și Protecția Mediului Giurgiu. Din luna mai 2009, până în luna octombrie a aceluiași an, am fost director de cancelarie al prefectului. Din 2011 sunt președinte onorific (funcție neremunerată) al Asociației de administrare a fondurilor europene FLAG Giurgiu – Tradiția pescuitului Dunărean, în timp ce în perioada 2013-2015 am fost manager de proiect în cadrul unei alte Asociații de administrare a fondurilor europene – GAL – Centrul pentru Dezvoltare Rurală Giurgiu. Prin coordonarea acestor două Asociații, am contribuit la atragerea în județ a 6 milioane de euro – 3 milioane de euro către investitori locali și încă 3 pentru investiții în domeniul pescuitului. Din 2009 până în 2016 am reocupat postul de director-adjunct în cadrul Direcției Județene de Dezvoltare Rurală și Protecția Mediului Giurgiu. Între anii 2008 și 2012 am fost consilier județean din partea PSD Giurgiu și ulterior (2012 – 2016) consilier local tot din partea PSD Giurgiu. Din iunie 2016, am devenit viceprimar al municipiului Giurgiu, bineînțeles, tot din partea social-democraților.
Rep: În ceea ce privește activitatea politică, în primul rând, când ați ”cochetat” prima dată cu acest domeniu și ce v-a determinat să pătrundeți în el?
I.C: Primul ”contact” cu sfera politicii l-am avut în anul 1998, când, printr-o întâmplare, am fost cooptat în echipa de fotbal a Organizației de Tineret a social-democraților. Până atunci, nu avusesem nicio tangență cu acest domeniu. Așa am început să cunosc oamenii din partid, care mi-au plăcut și m-au plăcut, și, treptat, mi-a dat seama că mă regăsesc în doctrina social-democrată și că îmi doresc să rămân aici. Așadar, de 18 ani sunt în PSD, fără vreo întrerupere sau mutare, neavând nici măcar tendința de a mă reorienta către vreun alt partid.
Rep: De curând, din funcția de consilier local, ați avansat în cea de viceprimar al municipiului Giurgiu. Ce așteptări aveți și ce vă propuneți să realizați în această calitate?
I.C: Sper să colaborez armonios cu ai mei colegi și cu întreaga echipă din Primărie, așa cum s-a întâmplat și până acum, astfel încât să luăm cele mai bune decizii în folosul giurgiuvenilor, pentru că ei și nevoile lor sunt prioritare pentru noi. Sper ca împreună să putem implementa programul promis în campania electorală, pentru că dacă măcar trei sferturi din acest program se va contretiza, Giurgiu, cu siguranță, va arăta altfel. Ne dorim, printre altele, să creem noi locuri de muncă, prin atragerea investitorilor, cărora să le oferim condiții și facilități să se poată dezvolta aici, ne dorim să îmbunătățim infrastructura, iar cetățenii trebuie să aibă răbdare în acest sens și să înțeleagă că modernizare drumurilor necesită timp și fonduri, pe care ne vom strădui să le obținem de la Uniunea Europeană. În linii generale, ne dorim să nu-i dezamăgim pe giurgiuveni și să le oferim condiții de trai mai bune într-un oraș care, într-adevăr, să merite să fie încadrat în rândul orașelor europene.
Rep: Unde vă vedeți peste 5 ani?
I.C: Mă văd tot în Giurgiu, pentru că îmi este drag acest oraș, aici m-am născut, aici m-am căsătorit, aici am familia, rudele și prietenii, aici m-am format ca om și mi-am dezvoltat cariera. Deși Giurgiu nu este un oraș foarte mare și cu un nivel de trai foarte ridicat, liniștea de aici și faptul că oamenii au început să fie mai civilizați, mă determină să-l prefer și să contribui la dezvoltarea sa, mai ales prin prisma funcției pe care o dețin, nicidecum să îl părăsesc, indiferent cât de tentante ar fi propunerile de a mă stabili într-un alt oraș mai mare și mai prosper, fie din țară, fie din străinătate.
Rep: De asemenea, am dori să vă cunoaștem și în calitate de om, cu calități și defecte, cu împliniri și dezamăgiri… Cum v-ați autocaracteriza în câteva cuvinte? Care este cea mai mare împlinire a dumneavoastră? Dacă ar fi să vă doriți ceva mai mult, pe orice plan al vieții, care ar fi acel lucru?
I.C: Cred că sunt o fire calmă, dar activă în același timp, un bun organizator, uneori sunt prea perfecționist, ceea ce, din păcate, din când în când poate produce neplăceri celor cu care colaborez. Familia reprezintă cea mai mare împlinire a mea, căreia îi mulțumesc pentru felul în care m-a susținut și mă susțiine. În viața profesională, momentul de maximă satisfacție pentru mine a fost cel în care am reușit să atrag acei bani pentru dezvoltarea județului nostru. Ca neîmplinire generală, mi-aș dori o schimbare de mentalitate a oamenilor, în sensul de a înceta să mai privim în ”ograda” vecinului, și să încercăm noi să fim mai presus decât ”vecinul”.
Rep: Nu în ultimul rând, pentru a ”definitiva” conturarea imaginii de ansamblu despre dvs, ne puteți vorbi despre hobby-urile pe care le aveți?
I.C: Îmi place fotbalul, pe care îl practic cu mare plăcere ori de câte ori am ocazia. De asemenea, îmi place să pescuiesc, pentru că mă ajută să mă relaxez și să îmi ”încarc” bateriile pentru noi și noi încercări și provocări ale vieții.
(Teodora NICOLAU)