Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat va modifica ordinul privind accesul preoților și a rudelor pacienților, bolnavi grav de COVID, cât și în privința înmormântărilor.

Acest lucru se întâmplă după ce multe din rudele celor decedați au reclamat nici măcar nu știau pe cine au în coșciug, acestea neputând fi deschise, aparținătorii neavând voie își viziteze rudele aflate în stare gravă din cauza COVID-ului.

Decizia vine în urma unor întâlniri cu reprezentanții cultelor din România, după cum declara Voiculescu: Am avut o întâlnire în care principala temă a fost modificarea ordinului de ministru care reglementează felul în care, mai întâi, reprezentanții cultelor au acces la pacienți internați în spital cu COVID-19 și de asemenea, modul în care sunt organizate înmormântările.

Ordinul va conține toate modificările care au fost solicitate de către reprezentanții cultelor, câteva modificări, reglementări suplimentare pe care Ministerul Sănătății le consideră necesare, a mai spus Ministrul.

Vorbim despre măsuri de protecție. E vorba de protejarea sănătății oamenilor, a celor care sunt implicați direct în tot ce se întâmplă înainte de înmormântare și ce se întâmplă în timpul ei.

(…) De asemenea, în plus față de solicitările cultelor, avem în vedere lucrul acesta și pentru aparținători, cu respectarea unor reguli foarte stricte. Consider pacienții care au nevoie de susținere o primească atât din partea reprezentanților cultelor, cât și din partea unui aparținător. Mai departe, pentru cei care vor să-și ia adio de la cei dragi, încercăm facem acest lucru în condiții de siguranță. Nu spune nicăieri într-un ordin de ministru oamenii nu ar trebui fie îmbrăcați. Regula, dacă nu s-a respectat, e vorba de lipsa de bun simț. Ce reglementăm prin noua formă a ordinului este ca acest lucru fie verificat de către familii. Sicriul va fi sigilat.

Întrebat ce persoane pot intra la pacienții cu COVID, ministrul Sănătății a spus :

 care este desemnată de către pacient, dacă pacientul poate facă lucrul acesta la internare, dacă nu, vorbim de gradul 1, gradul 2.”

La rândul său șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat regulile pentru înmormântare trebuie devină mai permisive, pentru „ca lumea poată facă ritualul cum cer obiceiurile”. „Toată lumea este de acord, inclusiv INSP, trebuie modificată regula înmormântării, devină mai permisivă, ca lumea poată facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli”

(Jurnal)