Într-un clasament la nivelul Europei privind numărul de decese din cauza Pandemiei, în funcție de populațieRomânia ocupă locul 10, potrivit unei statistici a Financial Times.

Clasamentul este realizat pe baza datelor adunate până la data de 6 aprilie a acestui an. Potrivit datelor Financial Times, în timpul pandemiei, în România au murit în jur de 2.100 de oameni la fiecare milion de locuitori, în plus față de anii precedenți.

Mortalitatea în exces este un indicator care exprimă mai corect efectul crizei sanitare, folosit în epidemiologie și care se referă la numărul de decese generate de toate cauzele în timpul unei crize, peste media anilor precedenți.

În aceste date intră și cei afectați indirect de pandemie, adică cei care au murit de alte boli pe care nu le-au mai putut trata din cauza crizei, dar și pe cei care au murit tot de COVID, dar nu au fost diagnosticați. Cu alte cuvinte, este un indicator

La acest capitol România este depășită doar de Peru, Bulgaria, Mexic sau Cehia. La veecinii noștri, în Bulgaria au murit cu peste 3.000 de oameni în plus, față de media anilor precedenți.

Îngrijorător este că în țara noastră s-au înregistrat mai multe decese, în exces, în comparație cu țări ca Marea Britanie, SUA, Italia sau Spania, care au confirmat oficial un număr foarte mare de decese COVID.

Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, arată cât de mare a fost mortalitatea în exces în România, dar acolo, datele sunt valabile până la finalul anului trecut. Aici, indicatorul este exprimat în procente. Astfel, cea mai neagră lună din 2020 pentru România a fost luna noiembrie, când mortalitatea în exces a fost de 63%, în raport cu media deceselor din perioada 2016-2019.

Așa cum menționam situația a fost mult mai gravă în state precum Polonia, unde mortalitatea în exces a reprezentat 96%, Bulgaria, Cehia și Slovenia.

Situația a fost neplăcută în România și în decembrie, când mortalitatea în exces a fost de 52%, în raport cu media din perioada 2016-2019. Și asta într-o lună în care în Finlanda mureau mai puține persoane decât în perioada 2016-2019, indicatorul mortalității în exces în țara nordică fiind negativ, mai exact -4,3%.

Mortalitatea în exces în România, în raport cu media UE, a fost mai mică în primele cinci luni ale anului, apoi în mod constant din ce în ce mai mare.

Jurnal