Granturi de 200.000 Euro pentru 2.000 de IMM-uri

0
335

Înființarea Fondului de capital de risc pentru IMM-urile inovative este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, conform Memorandumului aprobat săptămâna trecută de Guvern pentru negocierea PNRR cu Comisia Europeană.

,,La propunerea președintelui PNL, Ludovic Orban, și împreună cu colegul meu Ionel Dancă am susținut dezvoltarea acestui instrument financiar. Premierul Florin Cîţu a acceptat finanțarea acestui Fond prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Fondul de investiții de capital de risc va funcționa în cadrul FNGCIMM și va fi în valoare de 200 de milioane de euro. Vor fi acordate granturi de 200.000 Euro pentru 2.000 de IMM-uri sub formă de participare directă la capital pentru activități în domeniul cercetării și inovării. Prin acest Fond se vor finanța participări directe la capitalul întreprinderilor inovatoare în scopul creșterii numărului de întreprinderi inovatoare capitalizate și bancabile care implementează proiecte viabile,” a declarat deputatul, Gabriela Horga.

Modelul investiției de capital de risc prevede finanțarea prin participarea directă a unui Fond de investiții la capitalul companiilor selectate. După o perioadă de maturizare a investiției, cuprinsă între 5 și 7 ani, Fondul de investiții va decide asupra modalității de valorificare a participației deținute prin răscumpărarea, vânzarea sau lichidarea acțiunilor dobândite prin investiția inițială.

Câștigurile obținute de Fondul de investiții de capital cu risc pe perioada derulării investiției inițiale se vor acumula în cadrul Fondului de investiții pentru finanțarea altor inițiative economice inovative.

Fondul de investiții de capital de risc a fost propus de PNL prin programul de guvernare ”DezvoltămRomânia”.

(Jurnal)