61843153Românii care au avut viză de Canada în ultimii 10 ani sau care au viză valabilă de intrare în Statele Unite pot călători fără viza în Canada începând din 1 mai

Românii pot călători fără viză în Canada, începând cu data de 1 mai, de la ora 16:00. Cetăţenii români eligibili pot depune o cerere pentru o Autorizaţie de călătorie electronică (eTA), în loc de viză, pentru a calatori în Canada pe calea aerului sau pentru a tranzita printr-un aeroport canadian, arată Ambasada Canadei la Bucureşti, într-un comunicat. Cetăţenii români care au deţinut o viză canadiana în ultimii 10 ani sau deţin în prezent o viză valabila care permite intrarea în SUA (nonimmigrant visa) vor putea depune cerere pentru eTA. Persoanele care nu îndeplinesc aceste condiţii vor avea nevoie în continuare de viza de vizitator.

De asemenea, toţi cetăţenii romani vor avea nevoie de viză pentru a intra sau reintra în Canada cu automobilul, autocarul, trenul,vaporul, sau la bordul unui vas de croaziera.  

eTA va simplifica accesul multor cetăţeni români în Canada.

Depunerea cererii pentru eTA se face electronic si este un proces simplu, necostisitor (7 dolari canadieni) a cărui finalizare durează câteva minute. eTA este valabila pentru o durata de până la cinci ani si le permite calatorilor să se deplaseze în Canada pe calea aerului oricât de frecvent, pe perioade scurte (în general de până la şase luni consecutive), pentru studii, tranzitarea printr-un aeroport canadian, vizite turistice sau calatorii de afaceri. Guvernul Canadei intenţionează să elimine regimul de vize pentru toţi cetăţenii români începând cu decembrie 2017. Din acel moment, cetăţenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Canada pe perioade de până la şase luni, călătorind fie pe calea aerului, fie pe cale terestră sau maritimă. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor călători scutiţi de viză, vor avea nevoie de eTA pentru a urca la bordul unei curse aeriene cu destinaţia Canada. Mai multe informaţii vor fi furnizate pe pagina de internet a Ministerului Imigraţiei, Refugiaţilor şi Cetăţeniei al Canadei (IRCC) în noiembrie 2017.

Site-ul guvernului Canadei, Canada.ca/eTA, este singurul site oficial unde se poate depune o cerere pentru eTA. Călătorul are nevoie doar de paşaport, un card de credit sau de debit şi o adresa de e-mail.  Călătorii care deţin o viză canadiană valabilă, precum şi cetăţenii americani, inclusiv cetăţenii americano-canadieni, nu au nevoie de eTA. Cetăţenii canadieni, inclusiv cetăţenii cu dublă cetăţenie, nu pot depune cerere pentru eTA şi vor avea nevoie de un paşaport canadian valabil pentru a călători în Canada pe calea aerului.

Rezidenţii permanenţi în Canada sunt la rândul lor ineligibili pentru eTA şi vor avea nevoie în continuare de un card valabil de rezident permanent sau de un document de călătorie de rezident permanent pentru a călători în Canada.

Jurnal