60572794Într-un moment în care mesajele guvernamentale transmit aproape obsesiv semnale de creştere a salariilor bugetare, Consiliul fiscal şi-a luat inima în dinţi şi a realizat recent o analiză rece a salariilor din sectorul bugetar, în România  în  comparaţie cu cele din Uniunea Europeană. Concluziile  sunt surprinzătoare. Prima este aceea că indiferent de nivelul taxării, de cota unică sau cota progresivă, bugetul nu a putut să colecteze mai mult de 31% din PIB, sub media europeană. A doua observaţie se referă la faptul că o dată cu lansarea programului de reducere a taxelor şi impozitelor, de către guvernul Ponta, nivelul colectării a scăzut, chiar dacă aşteptările erau de echilibrare a veniturilor bugetare.

În fine, studiul Consiliului fiscal oferă certitudinea că, în medie, salariile din sectorul public sunt mai mari decât cele din sectorul privat!?  În luna februarie, salariul mediu din sectorul privat reprezintă 94% din salariul mediu pe economie. În timp ce în sectorul public salariul mediu este de 122%, deci mai mare cu 22% faţă de salariul mediu pe economie.

România nu este singura ţară aflată în această situaţie. Şi în Polonia sau Grecia salariile medii din sectorul bugetar sunt mai mari decât în sectorul privat. România iese însă cu ceva în evidenţă: diferenţa dintre cele două sectoare este 28 de puncte procentuale, în favoarea sectorului bugetar, cea mai mare dintre statele din Europa Centrală şi de Est. Iar actuala politică economică are toate şansele să crească şi mai mult diferenţa dintre salariile din mediul public şi sectorul privat. Aşadar, problema nu este în sine majorarea salariilor bugetare, ci capacitatea bugetului de a susţine această creştere.                                  (Jurnal)