În ultima conferinţă de presă a PSD Giurgiu, de joi, 10 noiembrie, dr. Elena Dinu, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, candidata social democraţilor giurgiuveni în Camera Deputaţilor, a prezentat Programul Naţional al partidului pe domeniul ”Sănătate”, denumit ”Sănătatea este nepreţuită”.
Domnia sa a precizat faptul că printre proiectele importante ale acestui Program se numără construirea a 8 spitale regionale, organizate ca centre de urgenţă-excelenţă, pentru toate specialităţile medicale, inclusiv cu centre de telemedicină regionale sau naţionale în funcţie de specialitate.
La aceste spitale se pot conecta centrele medicale, atât pentru diagnostic, dar şi pentru a doua opinie medicală. Managerul Spitalului Judeţean a vorbit apoi despre construirea unui spital naţional, în Bucureşti, care va fi organizat ca centru de urgenţă -excelenţă şi cercetare, pe toate specialităţile. Adiacent acestui spital, se va construi un campus medical, care va include facilităţi (şcoală, grădiniţă, magazine, etc.) pentru cadrele medicale, dar şi facilităţi de cazare pentru însoţitorii bolnavilor. De asemenea, ne dorim reabilitarea / modernizarea / extinderea / dotarea (având în vedere întârzierile majore în pregătirea proiectelor pentru cele 3 spitale regionale şi a pericolului pierderii acestor sume) a cel puţin 15 spitale judeţene, 150 de ambulatorii de specialitate, dar şi a 15 unităţi de primiri urgenţe, a declarat dr. Elena Dinu.
Un al proiect din cadrul Programului este cel referitor la întărirea capacităţii de diagnostic şi tratament, prin dotarea fiecărui spital judeţean cu: echipamente de imagistică moderne/performante – aparate digitale de radiologie convenţională, mamografe 3D, echipament CT (computer tomograf) şi RMN (rezonanţă magnetică nucleară); echipamente pentru analizele de laborator şi echipamente de radioterapie – prin înlocuirea echipamentelor vechi existente şi/sau dotarea cu cel puţin un echipament nou în centrele existente şi înfiinţarea altor centre de radioterapie în spitalele în care nu există.
În ceea ce priveşte costurile medicamentelor, avem în plan reducerea cu minim 35% a preţului medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul, compensarea medicamentelor cu un procent semnificativ pentru categoriile sociale cu venituri reduse şi dezvoltarea Companiei Unifarm, ca principala instituţie cu atribuţii de import şi distribuţie a medicamentelor, în vederea asigurării continuităţii aprovizionării şi desfacerii acestora către populaţie, a mai precizat dr. Elena Dinu.
(Teodora Nicolau)