Conform declaraţiilor reprezentanţilor Guvernului aproximativ 43 de milioane de euro vor ajunge direct la crescătorii de porcine

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat că România va primi un sprijin important din partea Uniunii Europene în combaterea pestei porcine. Este vorba despre aproximativ 43 de milioane de euro din fondul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală  precum şi din bugetul naţional, care vor ajunge direct la crescătorii de porcine.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat că fermierii vor primi despăgubiri şi ajutor în procesul de repopulare cu animale. Avem aprobat mecanismul pe care noi l-am aprobat şi l-am discutat la Comisia Europeană. O să vedeţi un sprijin extrem de important pe care îl acordă Comisia Europeană României. Altminteri, este o încrâncenare deosebită la nivelul Europei, atât din punct de vedere tehnic cât şi din punct de vedere financiar, pentru stoparea acestui fenomen extrem de periculos. Singura soluţie care este extrem de dureroasă de a sacrifica pur şi simplu porcii respectivi, a spus ministrul Agriculturii Petre Daea.

Sunt bani care vor ajunge direct la crescătorii de porcine, cu prioritate la fermele mici şi mijlocii, dar şi indirect prin serviciile publice de combatere şi prevenire a răspândirii pestei porcine africane, a anunţat premierul Viorica Dăncilă în şedinţa de Guvern.

La nivelul judeţului Giurgiu, cei care se ocupă, efectiv, de întocmirea dosarelor pentru despăgubiri sunt cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu. Purtătorul de cuvânt al acesteia, dr. Fănel Mitran, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

„A fost efecutat recensământul porcilor în peste şase mii de exploataţii non-profesionale şi s-au întocmit dosare de despăgubiri în valoare totală de 134.000 de lei pentru cei ai căror porci au fost ucişi în urma apariţiei primului focar de pestă porcină africană de la Brăniştari. Este vorba despre 123 de animale eutanasiate. Din data de 7 septembrie 2018 când a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană la Brăniştari şi până acum, în judeţ am efectuat recensământul porcilor în 6.081 de exploataţii non-profesionale, gospodării ale populaţiei, unde au fost realizate şi informări”, spunea dr. Mitran. De asemenea, acesta a mai precizat faptul că, la acest moment, sunt în evaluare situaţiile din localităţile Comana şi Budeni, iar în Mihai Bravu au fost, până acum, eutanasiate un număr de 231 de animale, operaţiunea fiind în desfăşurare.

(Jurnal)