Becali înainte de 89

Omul de afaceri s-a născut pe 25 iunie 1958, în satul Zagna, în judeţul Brăila într-o familie de origine aromână. Ulterior, familia a fost deportată de către comunişti în Bărăgan. Tatăl lui Gigi Becali a reuşit într-o perioadă atât de cruntă să facă bani din oierit. Becali a absolvit liceul ”Iuliu Maniu” din Bucureşti, iar în anul 2005 s-a înscris la cursurile de zi ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Ecologice. A abandonat studiile universitare în anul 2007, precizând că nu poate fi prezent la cursuri din cauza obligaţiilor politice, sportive şi de afaceri.

Cum a făcut avere milionarul din Pipera

Gigi Becali a lucrat iniţial ca lăcătuş-mecanic la ICCE, pe platforma Băneasa. Revoluţia l-a prins lucrând ca paznic la vane şi robineţi de la subsolul clădirii. După 1989, cu ajutorul unui împrumut de la Gică Hagi şi având o moştenire, Becali a început să importe blugi, ţigări şi săpun cu TIR-uri din Turcia. În anul 2008 averea latifundiarului a fost estimată la 725 de milioane de euro. Din cauza crizei şi a scăderii preţurilor imobiliare, domeniu de unde provine mare parte din averea sa, dar şi a transferării unei părţi pe numele fetelor sale, în anul 2012 averea afaceristului a fost estimată la 140-300 de milioane de euro.

Finanțator și …deținut

Între 2003 şi 2007 a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Clubul de Fotbal Steaua Bucureşti, în prezent rămâne finanţatorul acestui club. De asemenea, este acţionar majoritar la Avicola Iaşi şi la Uzina Mecanică Drăgăşani. În anul 2004, Becali a preluat conducerea Partidului Noua Generaţie. Gigi Becali a fost membru al Parlamentului European între iunie 2009 şi decembrie 2012, ulterior a ajuns în Parlamentul României, din decembrie 2012 până la condamnarea penală din mai 2013. În anul 2013 milionarul în euro a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul lipsirii ilegale de libertate din 2009, iar în anul 2015, pe 3 aprilie, Becali a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Poarta Albă, după ce a executat o treime din pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare.

(Jurnal)