Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a vorbit recent într-o emisiune Tv despre cum poate fi trecută bariera reticenței oamenilor în fața vaccinării anti-COVID.
 

El spunea că trebuie adresate fricile populației și trebuie să segmentăm grupul țintă în mai multe categorii. Avem pe de o parte pe cei care sunt reticenți pentru că este un produs nou, pe care nu l-au mai întâlnit până în acest moment. Asta se întâmplă pentru că nu au suficiente informații despre subiect. Îi avem și pe cei care sunt în categoria Teoria conspirației, vaccinul conține cipuri, legat de  5G și uleiuri esențiale și pentru aceștia nu prea avem ce să le transmitem. Campania trebuie să se focalizeze pe informații clare și care să ofere suport pentru decizia de vaccinare, respectiv cum funcționează vaccinul, care este modalitatea prin care este administrat, care sunt factorii de risc, care sunt reacțiile secundare posibile, cât timp durează imunitatea. Ce anume facilitează vaccinarea, adică, dacă te vaccinezi la ce vei avea acces, ce fel de viață vei putea duce ulterior. Acum este momentul în care trebuie făcut un studiu în care să vedem care sunt temele în discuțiile care sunt între cetățeni, care sunt fricile și trebuie înrolați și implicați în campanie influencerii publici, oamenii care sunt vector de imagine.

El mai spunea că are impresia că autoritățile bâjbâie în acest moment. Singurii pași în această direcție au fost declarațiile oficialilor că vaccinul este sigur, dar nu este suficientă o afirmație de acest gen. E nevoie de suport pentru această informație, adică, trebuie explicat cum funcționează vaccinul. Acesta nu conține partea a virusului, nu există un risc de infectare, vaccinul conține doar particule de ARN care sunt injectate și care ajung ulterior în celulele noastre în ribozombi, de unde se sintetizează particule similare cu particule de pe capsula virusului și ulterior organismul nostru sintetizează anticorpi care știu să recunoască învelișul virusului și să-l atace. Vaccinul ne învață cum să atace exteriorul virusului. Vaccinul este ok. Transportul virusului și faptul că trebuie menținut la minus 80 grade celsius, vorbesc de vaccinul celor de Pfizer. În Republica Democrată Congo tocmai s-a terminat o campanie de vaccinare anti-ebola cu un vaccin la lanț de minus 80 de grade Celsius și a  funcționat, s-a implementat. Un element de campanie care mi s-a părut bun, a fost săptămâna trecută când Ministerul Sănătății a trimis o circulară prin care să anunțe angajații ministerelor dacă doresc să se vaccineze. Voiau să îi pună pe angajați, înaintea persoanelor cu risc. Dacă a fost intenționat genul acesta de abordare este una de geniu, face mult mai dezirabil vaccinarea.

Vaccinările anterioare au arătat că românii chiar sunt reticenți la vaccinare. Ultimele statistici care au apărut în spațiul public arată că 40% dintre români spun că nu vor să se imunizeze. Scăderea acestui procent va depinde foarte mult de cum va fi făcută campania de informare a oamenilor pentru a-i convinge să se vaccineze pentru a opri pandemia.

(Jurnal)