Începând cu data de 20 octombrie, 2016, restaurantele, dar și brutăriile, covrigăriile, patiseriile, cafenele și magazinele  au fost obligate prin lege să-și informeze clienții dacă produsele pe care le comercializează sunt obținute din alimente congelate.

Noua lege este cunoscută și ca legea croissantelor“,   și ea vizează toate produsele obținute din alimente congelate. Conform actului normativ, produsul alimentar congelat este: pâine și produse de panificație, produse de patiserie, carne/produse de origine animală, legume, fructe”. Inspectorii ANPC  ar trebui să efectueze  controale pe piață,  lunar și/sau ori de câte ori se impune și în cazul constatării nerespectării condițiilor igienico-sanitare la transport, manipulare, depozitare, comercializare. Unele magazine au schimbat deja etichetele pentru a evita amenzile.

“Operatorii economici care comercializează către populație pâine, produse de panificație și produse de patiserie obținute din produse congelate, precum și unitățile de restaurație colective care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligația de a informa consumatorii“, se arată în noul Ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Informarea consumatorilor se face prin afișare la loc vizibil, lizibil, ușor de înțeles, într-o formă care să nu permită ștergerea, după caz, pe un afiș, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoțesc produsul, cu mențiunea produs/din produs decongelat.

Din păcate la Giurgiu acest lucru lipsește aproape cu desăvârșire  agenții economici comercializând aceste produse,  nestingheriți de vreun organ de control!

(Jurnal)