Cu câteva zile în urmă (21 noiembrie), directorul DSVSA Giurgiu, dr. Liviu Florescu împreună cu vicepreședintele  Consiliului Județean Giurgiu Lucian Corozel, viceprimarul Ionuț Cioacă, alți membri ai GLAC din cadrul CJ cât și doi proprietari de bălți piscicole din comuna Izvoarele, ce s-au deplasat la Slivo Pole – Ruse  în Bulgaria, pentru a dezbate  problema virusului  ce afectează peștele existent într-o serie de crescătorii ale statelor din Balcani.

Cu această ocazie a fost prezentat un material referitor la un virus ce anenință amenajările piscicole din Europa de Est,  și în special  crapul chinezesc ( cunoscut la noi sub numele de Fitofag), atât de răspândit și la noi. În multe din fermele din Serbia, după cum ne informa partea bulgară, se manifestă această    boală herpetică.

O boală care apare sporadic, provocând afecțiuni respiratorii și digestive  la această specie, determinând îmbolnăvirea rapidă a peștelui.  Dr. Liviu Florescu ne preciza însă că boala nu se transmite la om .

În prezent , ne mai spunea dr. Florescu,  se fac eforturi pentru a descoperi dinamica bolii în crescătoriile din statele din Balcani pentru a stagna răspândirea îmbolnăvirii. Interesul bulgarilor este major pentru că dețin cu mult mai multe crescătorii decât noi din această specie,  aflată în pericol.

După discuții  toții cei prezenți la consfătuire au mers în satul Ryahovo, pentru a vizita fabrica de prelucrare a peștelui aparținând firmei piscicole Fishery-2009.

Membrii GLAC din cele două localități, Giurgiu și Ruse, au stabilit următoarea întâlnire pentru luna februarie  a anului 2018.

(Jurnal)