Angajații part-time, care lucrează doar câteva ore pe zi, vor veni practic cu bani de acasă pentru a plăti taxele la stat în cazul în care contractele lor sunt de mai puțin de 665 de lei brut, aceasta fiind una dintre aberațiile ”revoluției fiscale”, care urmează să fie implementate de la 1 ianuarie 2018.
Situația a fost descoperită de către consultantul fiscal Adrian Bența. Ea este generată de un cumul de mai mulți factori, între care cel mai important este trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat . Măsura este puternic contestată de către sindicate, care cred că aceasta va duce la scăderea salariilor în mediul privat. Pentru ca angajații să nu piardă venituri este necesar ca angajatorii să crească salariile brute cu 22%.
Un alt factor care duce la această situație este colectarea de contribuții sociale și de sănătate la nivelul salariului minim pentru angajații part-time, chiar dacă aceștia, prin definiție, nu lucrează opt ore pe zi. Măsura este deja în vigoare, fiind adoptată de către Guvernul Tudose la începutul toamnei.
În fine, al treilea factor îl constituie, spun specialiștii în economie, nivelul salariului minim. Acesta este acum de 1.450 de lei, dar Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect care prevede majorarea acestuia la 1900 lei, pentru a compensa trecerea contribuțiilor la angajat. Proiectul nu a fost adoptat odată cu restul modificărilor fiscale.
Femeia de serviciu arsă la buzunar
Ei bine, cum contribuțiile de 35% se vor calcula la salariul minim de 1.900 de lei, rezultă că pentru orice contract part-time mai mic de 665 de lei, angajatul va fi taxat cu mai mult decât câștigă. Este cazul angajaților cu contracte de muncă pe 2, 4, 6 ore pe zi. Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, un astfel de exemplu este cel al femeilor de serviciu care au contracte parțiale cu mai multe asociații de bloc.
Dragi prieteni, cât câștigă la o Asociație de locatari femeia de serviciu? Mă refer la cazul în care e încadrată cu contract de muncă. De exemplu, la noi brutul e de circa 350 – 400 lei, nu știu exact. Că dacă rămâne aberația cu baza de calcul la asigurări la salariu minim, doamna noastră de la bloc vine cu bani de acasă. Și pleacă și nu mai vine… Pentru orice contract parțial cu sumă mai mică de 665 lei, vii cu bani la angajator. De la 666 în sus, iei și tu un bănuț”, a scris Bența pe Facebook.
Chiar și așa însă, este problematic ca salariatul part-time să rămână cu un leu și statul să încaseze 665 de lei.
(Jurnal)