Recursul compensatoriu a fost abrogat. Plenul Camerei Deputatilor a votat astăzi, în calitate de for decizional, proiectul de lege în acest sens.

Au fost 272 de voturi pentru, niciun vot împotrivă.

Proiectul a trecut, marti, de Comisia Juridică tot cu unanimitate de voturi, fiind acceptate amendamente din partea PNL și USR.

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, deputatul PSD Nicușor Halici, a declarat, în plenul ședintei de miercuri a forului legislativ, că „doar o foarte mică parte”, sub 600 dintre recidiviștii care au fost eliberați în baza recursului compensatoriu, aveau nevoie de această lege.

Din ăia 20.000 de recidiviști eliberați, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu, ci doar o foarte mică parte, se pare că sub 600. O să vedem și ce ne spune Ministerul Justiției cu privire la beneficiarii recursului compensatoriu care au recidivat. Ce este foarte interesant de văzut este ce o să facă Guvernul, pentru că CEDO ne-a spus veniți cu soluții!.

Din partea PSD, va avea susținerea în condiții în care aceste soluții sunt sustenabile și în avantajul societății în ansamblul sau”, a afirmat Nicusor Halici la dezbaterile de miercuri din Camera Deputaților privind abrogarea recursului compensatoriu.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că, dintre cei 22.000 de detinuti eliberati in baza recursului compensatoriu, 7.000 au fost „criminali, violatori, tâlhari”.

„Vorbim astăzi de abrogarea recursului compensatoriu, pentru că PNL a scris un proiect de lege și l-a depus în luna februarie. In februarie erau eliberați în baza recursului compensatoriu 12.000 de deținuți. Dacă am fi avut ințelepciunea și ați fi ascultat rugămintea Opoziției de la acel moment, astăzi 10.000 de deținuți nu ar umbla liberi pe străzile României.

Am ajuns la o situatie infioratoare: 22.000 de detinuti eliberați mai repede, dintre care 7.000 au fost criminali, violatori, tâlhari, deținuți care au ajuns în pușcării pentru că au comis fapte extrem de grave. Dintre ei, 500 au ieșit și au comis din nou. Alți 2.000, după ce au fost eliberați, s-au intors în penitenciare”, a spus Roman, citat de Mediafax.

(Jurnal)